QUOTE(C3PO @ Dec 16 2007, 06:49 AM)

Umarim dogru anliyorumdur. Turkerin ve kizilderililerin benzer inanclar icat etmesinin birbirlerinden tamamen bagimsiz oldugunu soyluyorsunuz. Bu toplumlar arasindaki tarihi bagin bunda rol oynamadigini savunuyorsunuz.
Ben birbirinden farkli tamamen uzakta hatta farki galaksilerde ortaya cikabilecek canli turlerinin benzer biyolojik/dogal sartlarin var oldugu taktirde benzer kulturler gelistirebilecegini dusunuyorum, sizi dogru anliyorsam bu konuda zaten hemfikiriz.
Ancak orta asya turki halklari ve kizilderililer bu kategoriye girmiyor. O yuzden bence mitolojilerindeki benzerlik arastirmaya deger diye dusunuyorum.
Tamamen bağımsız değil. O etkileşimler de, artık ne kadar varsalar, işleri karıştırmıştır biraz.
Farklı galaksiler konusunda, anladığımca doğru anlıyoruz ve anladığımca hem fikiriz.
Şu halde sorun orası değilmiş

Ya o etkileşimlerin işleri nasıl karıştırdığını merak ediyorsunuz, ki sanmıyorum işin aslı.
Ya da metodik ve pratik yaklaşımlarımız farklı.
"Sembollerin, kavramların yayılmasını, "paralel evrim" herkesin aynı şeyi üretebileceğini söylerken tarihle çözümlemek delicesine zor bir yoldur." dediğim için, tarihle hiç uğraşmıyorum böyle bir soruda.
Soru, misal, ikisinin evlerinin gelişimi, dönemleri, etkileşimleri olsa idi önemli ve anlamlı idi. "Türk ve amerikan yerlisi evlerinin dönemsel kıyaslaması" neyi diye de bir başlığı olurdu zati ne güzel

(çok sıkıcı konular işte be yaw, anlayın, bunaldım

)
Böyle bir konuda ise... Belki bazı cevaplar verebilir tarih, "şu yokken şu olamaz" neyi diyebilir -ki hiç sanmam

- , ama bir yere çıkamaz... Ve çok fazla enerji-zaman gerektirir.