gezgin95
Feb 5 2007, 05:59 PM
Müslümanlar yaşam bir "sınav" dır derler.
Sınava alışıksınız.
Şu basit soruları cevaplayabilir misiniz?
- DNAdaki rastlantısal mütasyonlar canlılarda değişmeye yol açar mı?
- farklı özelliklere sahip canlıların farklı ortam koşullarında yaşama şansları farklı olur mu?
- yaşama şansı daha çok olanlar daha çok çoğalabilir mi?
Bu size canlıların nasıl evrildiği hakkında bir fikir veriyor mu?
Evrim bu kadar basit açıklanamaz derseniz, neden açıklanamaz?
----
not: bu sınav fikrini sinanoglu sitesindeki udenizb'den aşırdım.
zayifdalga
Feb 6 2007, 02:31 AM
Sanırım İslamdaki senin bildiğin sınav mantığı ile benim bildiğim sınav mantığı farklı.Benim aklımdaki sınav mantığını kavrayabilmek için önce bazı şeyleri idrak edip anlamak gerekir.Yoksa gerçekten de çok saçma gelir.
Konuya gelirsek.
Canlıların nasıl evrildiği hakkında fikir sahibi olabiliriz dediğin gibi...
Başka bir başlıkta yazdığım gibi canlıların sudan yaratıldığını yazar kuran.Bu da evrim hakkında fikir verebilir bize.Ama canlıların ve aklın oluşumundaki evrensel kombinasyonlar tasarım hakkında da bize fikir verebilir.
Canlıların temel yapıtaşları(evrensen temeller olan kuantlar) yoktan tasarlanarak var edildi.Sonra evrimleşerek günümüz canlıları oluştu.Hem "ilk" tasarım hem de evrim bi arada olamaz mı?Ne de olsa Kuranda "ölçülü"(tasarım) bir yaratma ve canlıları sudan var etmeyle türetme hakkında birşey okuyabiliyoruz.ve insan hakkındaki ayetlerde de insanın diğer canlılardan farklılık gösterdiğini görebiliriz.
Ama kesin hükümlere ulaşmaya henüz vakit var gibi düşünüyorum.Evreni big bangle yaratan ya da sonsuz bir devri daim sistem olan evreni oluşrutup ona ilk hareketi vererek sonsuz evreni oluşturan Allah'ın canlıları nasıl yarattığını henüz tartışmaktayız.Ama sebebin evren değil Allah olduğunu artık anlamalıyız...Evren bir fabrika gibidir.Fabrika sebep değil araçtır.Yatırımcısı ise Allahtır.
deicide
Feb 7 2007, 05:18 PM
QUOTE(zayifdalga @ Feb 6 2007, 02:31 AM)
Başka bir başlıkta yazdığım gibi canlıların sudan yaratıldığını yazar kuran.Bu da evrim hakkında fikir verebilir bize.Ama canlıların ve aklın oluşumundaki evrensel kombinasyonlar tasarım hakkında da bize fikir verebilir.
Canlıların temel yapıtaşları(evrensen temeller olan kuantlar) yoktan tasarlanarak var edildi.Sonra evrimleşerek günümüz canlıları oluştu.Hem "ilk" tasarım hem de evrim bi arada olamaz mı?Ne de olsa Kuranda "ölçülü"(tasarım) bir yaratma ve canlıları sudan var etmeyle türetme hakkında birşey okuyabiliyoruz.ve insan hakkındaki ayetlerde de insanın diğer canlılardan farklılık gösterdiğini görebiliriz.
Ama kesin hükümlere ulaşmaya henüz vakit var gibi düşünüyorum.Evreni big bangle yaratan ya da sonsuz bir devri daim sistem olan evreni oluşrutup ona ilk hareketi vererek sonsuz evreni oluşturan Allah'ın canlıları nasıl yarattığını henüz tartışmaktayız.Ama sebebin evren değil Allah olduğunu artık anlamalıyız...Evren bir fabrika gibidir.Fabrika sebep değil araçtır.Yatırımcısı ise Allahtır.
Nedir peki tüm bunların dayanağı? Kur'an'da yazanlardan başka?!
"
Sebebin evren değil Allah olduğunu artık anlamalıyız"!.. Neden dolayı, ne gerektiriyor bunu?
İnanmalıyız da demiyorsun
anlamalıyız diyorsun. Gerekçe ne, dayanak ne?!
gezgin95
Feb 8 2007, 01:34 AM
QUOTE(zayifdalga @ Feb 6 2007, 02:31 AM)
..... Allah'ın canlıları nasıl yarattığını henüz tartışmaktayız...
Kim tartışıyor zayıfdalga???
Bunu ne müslümanlar tartışıyor (ol dedi oldu), ne de ateistler (allah yok).
.
FreeWill
Feb 8 2007, 01:36 AM
"Basit bir sınav, Evrim kuramını anlayacak kapasiteniz var mı?"
Ben acik sozluyumdur, bu soruyu ben muslumanken sorsaydin, 'yok' derdim.
Bakalim buradaki muslumanlar ne diyecek.
Sevgiler
torres
Feb 8 2007, 01:59 AM
QUOTE(FreeWill @ Feb 8 2007, 01:36 AM)
"Basit bir sınav, Evrim kuramını anlayacak kapasiteniz var mı?"
Ben acik sozluyumdur, bu soruyu ben muslumanken sorsaydin, 'yok' derdim.
Bakalim buradaki muslumanlar ne diyecek.
Sevgiler
var tesadüften oluşum.Hersey şıp diye bi anda tesadüfen oluşuvermiş işte,tam isabetki hersey noksansız yerli yerinde mükemmel bir sekilde ortaya çıkmış.
anibal
Feb 8 2007, 10:25 AM
Torres, nasıl ortaya çıktığını bilemem.. Ama bildiğim şey şudur: Bir insan olarak hiç bir şeyin yerli yerinde değildir nerdeyse, noksansız hiç değilsin, mükemmel ise asla değilsin..
Yamuk yumuk, çarpık, ucube sayılacak bir canlısın aslına bakarsan.. Eğer seni bir tanrı yaratmışsa, o tanrı eminim ki aptal, dangalak, canlı nedir, nasıl olmalıdır zerre kadar bilmeyen bir şeydir..
torres
Feb 8 2007, 11:04 AM
QUOTE(anibal @ Feb 8 2007, 10:25 AM)
Torres, nasıl ortaya çıktığını bilemem.. Ama bildiğim şey şudur: Bir insan olarak hiç bir şeyin yerli yerinde değildir nerdeyse, noksansız hiç değilsin, mükemmel ise asla değilsin..
Yamuk yumuk, çarpık, ucube sayılacak bir canlısın aslına bakarsan.. Eğer seni bir tanrı yaratmışsa, o tanrı eminim ki aptal, dangalak, canlı nedir, nasıl olmalıdır zerre kadar bilmeyen bir şeydir..
Bana bak soyu şempaze burda laf atarak adam olduğunumu zannediyorsun?Senin o darwin denilen maymun suratlı herifin sözlerine inanacak kadar aptal biri değilim.
anibal
Feb 8 2007, 11:14 AM
İster inan, ister inanma, çok ta tınn doğa için.. Ben ne kadar maymun soyu isem, send eo kadar maymun soyusun... Gerçekler senin neyin inandığına göre sabit olmuyor...
Aramızdaki fark, senin muhammed adlı bedevinin ilkel öğretisine insanlığını teslim etmiş bir zavallı olman, benimse, üç beş yeni bitmiş memesi olan huri aşkına insanlığını terk etmeyen biri olmam, o kadar..
gezgin95
Feb 8 2007, 11:21 AM
QUOTE(torres @ Feb 8 2007, 01:59 AM)
var tesadüften oluşum.Hersey şıp diye bi anda tesadüfen oluşuvermiş işte,tam isabetki hersey noksansız yerli yerinde mükemmel bir sekilde ortaya çıkmış.
Bak yukarıda evrimi açıkladım.
Ve sen 3 aşamada oluşan bir süreci aklında tutamıyorsun.
1. aşamadan ileri gidemedin.
Afrikada bazı kabilelerde ancak
"1,2,3, çok"
diye sayabilirler.
Sen herhalde
"1, çok"
demekten ileri gidemedin daha.
.
Blackrock
Feb 8 2007, 11:31 AM
Aslında rastlantısal mutasyonlardan ziyade seleksiyon önplana çıkarılmalı. Bu tesadüf sözcüğünden nefret ediyorum. Evrime dair ne varsa mevcut fizik yasalarının el verdiği ölçüde olasılıklar dahilinde meydana gelmiştir. Ki bu olasılıklar öyle milyonda bir falan denecek kadar düşük değildir.
Asıl içeriğin sadece basit bir görünümüdür. Resimlendirilmiş tam halini görüntülemek için lütfen,
buraya tıklayınız.