Tam Forum Görünümü: forumda yazan müslüman arkadaşlar..
Ateistforum > FORUMLAR > ATEİSTFORUM
godDAR
islam dininde 4 sünni mezhepten hanefi mezhebini kuran imam-ı azamdır..yani imamların imamı manasında..gerçek adı ebu hanife en-numan bin sabit dir..ipek ticaretiyle uğraşmış ve çok zengin olmuştur..dünyadaki müslümanların %45 i hanefidir..Hanefi mezhebinde bir konuda hüküm çıkarmak için önce kurana başvurulur.. kitapta bir delil bulunamazsa sünnete bakılır.. sünnette de yoksa sahabenin birinin görüşü temel alınır.. Sahabi sözünde de bir cevap bulunamazsa en son kıyas'a başvurulur.. Bazen maslahat icabı kıyas tercih edilir..

sünni mezheplerden bir diğeri hanbeli mezhebidir..İmam-ı Hanbeli (Ahmed bin Hanbel)'in kendi usulüne göre şer'i delillerden çıkardığı hükümlere ve gösterdiği yola Hanbeli Mezhebi denir..hanbeli mezhebinde Kuran ve Hadis kaynağı önde gelir.. kitap ve sünnet te nass yoksa, muhalifi bulunmayan sahabe sözü ile amel edilir.. muhalefet varsa, kuran ve sünnete en yakını tercih edilir.. daha kuvvetli bir delil yoksa, mürsel haber, kıyasa tercih edilir..kıyasa en son başvurulur.. hanbeli mezhebi nakil ve rivayete ağırlık veren bir ekoldür. arap memleketlerinde çok yayılmamıştır.

imam malik'in kendi usulüne göre şer'i delillerden çıkardığı hükümlere ve gösterdiği yola Maliki Mezhebi denir.

şafii mezhebi veya Şafiilik, bir islam dini İslam hukuku mezhebi..kelime olarak şifa veren manasında Allah'ın bir ismidir..
imam-ı şafii'nin kendi usulüne göre şer'i delillerden çıkardığı hükümlere ve gösterdiği yola şafii mezhebi denir.. ehl-i sünnet itikadında olan müslümanlardan, amellerini yani ibadet ve işlerini, bu mezhebin hükümlerine uyarak yapanlara şafii denir.. şafiilik olarak da anılır.. şafii mezhebi dört büyük fıkıh mezhebinden birisidir..

bunun haricinde tabi şiilik,ismailik, zeydilik, alevilik..

forumda yazan müslüman arkadaşlar siz hangi mezheptensiniz?diğer mezhepler hakkında ne düşünüyorsunuz?benim mezhebim en doğrusudur, diğerleri saptırılmıştır mı diyorsunuz; yoksa sonuçta hepsi aynı yola çıkar mı diyorsunuz?bu kadar çok mezhep olması kafanızı karıştırıyor mu?
Orhunca
mezhep kurucusu imamların ismini yazmışsın,keşke yaşadıkları yıllarıda yazsaydın.ve bu imamların hangi milletten olduklarının bilinmeside faydalı olurdu.

birde mezhepciliğin ,yani islamı farklı yorumlamanın / yaşamanın kuranda olup olmadığını yazsan çok iyi olurdu bilgi açısından
akrep
Din kaynağı Kuran olmayan mezhep varsa onlar sapmıştır.
tortikolis
Kısaca 4 mezhebin dışındakiler müslüman değildir demek istiyorsun sanırım.
akrep
QUOTE(tortikolis @ Feb 8 2007, 06:46 PM) *
Kısaca 4 mezhebin dışındakiler müslüman değildir demek istiyorsun sanırım.

Nasıl vardın bu sonuca. 4 büyük mezhebin dışında kalanlar da kurandan esinlenmişlerse sapmamışlardır. Hatta Kuran'a göre öz incil ve tevrata inananlarda sapmamışlardır.
Orhunca
QUOTE(akrep @ Feb 8 2007, 05:32 PM) *
Din kaynağı Kuran olmayan mezhep varsa onlar sapmıştır.

mezhepcilik kurandan onay alır mı ?? ilk önce bu soruyu sor kendine

eğer "alır" diyorsan,hangi şartlarda alır ??

eğer "hayır" diyorsan,mezhepciliğide savunamazsın !!

aşağı tükürsen sakal,yukarı tükürsen bıyık ....zor konu smile.gif
godDAR
QUOTE(Orhunca @ Feb 8 2007, 06:24 PM) *
mezhep kurucusu imamların ismini yazmışsın,keşke yaşadıkları yıllarıda yazsaydın.ve bu imamların hangi milletten olduklarının bilinmeside faydalı olurdu.

birde mezhepciliğin ,yani islamı farklı yorumlamanın / yaşamanın kuranda olup olmadığını yazsan çok iyi olurdu bilgi açısından

imam-ı azamın doğumu 699 Küfe; ölümü 767 bağdat-ırak..ırak 637 yılında müslümanlar tarafından işgal edilmiştir..imamı azam 661-750 yılları arasında abbasiler yönetimi altındaydı..750 den sonra ise emevilerin..

İmam-ı Hanbeli 780 yılında ırakta doğmuş ve 855 yılında yine ırakta ölmüştür..emevilerin yönetimi altında yaşamıştır..

imam malik 711 yılında medinede doğmuştur..795 yılında yine medinede ölmüştür..emevi ve abbasilerin uygulamalarına tanıklık etmiştir..

imam-ı şafii 772 filistin gazze de doğmuştur..820 yılında mısırda ölmüştür..emevilerin yönetimi altında yaşamıştır..
akrep
QUOTE(Orhunca @ Feb 8 2007, 06:50 PM) *
mezhepcilik kurandan onay alır mı ?? ilk önce bu soruyu sor kendine

eğer "alır" diyorsan,hangi şartlarda alır ??

eğer "hayır" diyorsan,mezhepciliğide savunamazsın !!

aşağı tükürsen sakal,yukarı tükürsen bıyık ....zor konu smile.gif

Orhunca;

Mezhep nedir?
Dinlerdeki yorum farklılıklarıdır. Kur'an ı kitabı olarak kabul eden ve ona göre yaşadığını düşünenler islamiyet mensubudur.Ama yorum farklı olur,bu da mezhebin çıkmasına sebeptir.

Kaynak : Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi.
Orhunca
QUOTE(akrep @ Feb 8 2007, 05:55 PM) *
Mezhep nedir?
Dinlerdeki yorum farklılıklarıdır.

Kaynak : Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi.

"dinlerdeki yorum farklılıkları" anlamadım !!! ilk defa böyle bir şey duyuyorum !! dinlerde forum farkı ne demek ??

farklı dinlerden değil,islamdan söz etmiyormuyuz ??

sanırım sen "toplumların dini / islamı farklı yorumlamalarıdır." demek istedin ??
akrep
QUOTE(Orhunca @ Feb 8 2007, 07:09 PM) *
sanırım sen "toplumların dinleri farklı yorumlamalarıdır." demek istedin ??

Hee öyle. Ama toplumların değil bir kişi mezhepsizim dese bile kendi mezhebinin mensubudur.
godDAR
QUOTE(godDAR @ Feb 8 2007, 06:52 PM) *
imam-ı azamın doğumu 699 Küfe; ölümü 767 bağdat-ırak..ırak 637 yılında müslümanlar tarafından işgal edilmiştir..imamı azam 661-750 yılları arasında abbasiler yönetimi altındaydı..750 den sonra ise emevilerin..

699-750 yılları arasında olacaktı yanlış yazmışım..661 abbasilerin kuruluş tarihi..
Orhunca
kuran mekke ve çevresini kendine muhatap kabul eder.bu çoğrafyanın dışındaki toplumların kendilerine özgü bir islam anlayışını onaylar.yani türk usulü,fransız usulü,kanada usulü islam kurandan onay alır.ama mekke ve çevresindeki toplum için mezhepler kurmak kurandan onay almaz.

kuran derki " bölünmeyin"mezhepler kuranda yazılı olan "her ümmetin kendine özgü isalm anlayışı olabilir" öğretisini takmıyorlar.kanadadaki adama kıbleyi aratıyorlar.kutuplarda neasıl oruç tutulur aptallığıyla boğuşturuyorlar insanları.insanları araplaştırmaya çalışıyorlar.

4 mezhepe hayır derim.

5. mezhepe ,yani türk usulü islama evet diyebilirim..müslüman olmasamda.
antiateist
Kur’an mezhep diye bir şeyden bahsetmemiştir. mezhep deyimi İslam dışıdır
Orhunca
QUOTE(antiateist @ Feb 8 2007, 06:39 PM) *
Kur’an mezhep diye bir şeyden bahsetmemiştir. mezhep deyimi İslam dışıdır

mezhep demezsek,şeriat deriz..ne fark eder ??
Emre1974tr
Ben bir müslümanım. Forumdaki müslüman arkadaşlarıma da sesleniyorum. Gelin sünniliği,aleviliği, şiiliği bir tarafa bırakıp müslümanlardan olalım sadece.Gelin Kuran dışındaki kaynakları atalım "din" alanından:

Ali İmran Suresi 103 Hep birlikte Allah’ın ipine yapışın, fırkalara bölünüp parçalanmayın; Allah’ın üzerinizdeki nimetini hatırlayın.Birbirinizin düşmanı idiniz, Allah kalplerinizi uzlaştırıp kaynaştırdı da O’nun nimeti sayesinde kardeşler haline geldiniz.Ateşten bir çukurun kenarında idiniz; sizi oradan kurtardı.Allah size ayetlerini bu şekilde açıklıyor ki, doğruya ve güzele yol bulasınız .

--------------------------------------------------------------------------------

Ali İmran Suresi 105 Kendilerine açık-seçik kanıtlar geldikten sonra, çekişmeye girip fırkalar halinde parçalananlar gibi olmayın.Böyle olanlar için çok büyük bir azap vardır.

--------------------------------------------------------------------------------

En'am Suresi 153 Bu benim dosdoğru yolumdur, onu izleyin, başka yolları izlemeyin! Yoksa bu hal sizi O'nun yolundan uzaklaştırıp parçalara böler. Sakınıp korunasınız diye O bunu önermiştir size.

En'am Suresi 159 Dinlerini parça parça edip fırkalara, hiziplere bölünenler var ya, senin onlarla hiçbir ilişiğin yoktur. Onların işi Allah'a kalmıştır. Allah onlara, yapıp ettiklerini haber verecektir.

Selam ve sevgiler.
avsar
Ailem hanefi kültürü ile yetişmiş.Dolayısıyla bende hanefiyim yani Hanifenin babasının mezhebindenim smile.gif
Orhunca
Emre harikasın !!

...................................................

insanlarımız zorla araplaştırmaya çaışanlara,arap usulü şeriatı savunanlara kuranın bir çift sözü var !!!

MÂİDE SÛRESİ
(48) (Ey Muhammed!) Sana da o Kitab'ı (Kur'an'ı) hak, önündeki kitapları doğrulayıcı, onları gözetici olarak indirdik. Artık Allah'ın indirdiği ile aralarında hükmet ve sana gelen haktan ayrılıp ta onların arzularına uyma. Sizden her biriniz için bir şeriat ve bir yol koyduk. Eğer Allah dileseydi elbette sizi tek bir ümmet yapardı. Fakat verdiği şeylerde sizi imtihan etmek için ümmetlere ayırdı. Öyle ise iyiliklerde yarışın. Hepinizin dönüşü Allah'adır. O zaman anlaşmazlığa düşmüş olduğunuz şeyleri size bildirecektir.

neymiş ??

müslüman olmak için araplar gibi olmak,onların kültürünü benimsemek şart değilmiş smile.gif
akrep
Emre1974tr;

Kuran'a inanan herkes müslümandır. Herkes dini görevlerini ayetlere bakış açısına göre uygulayabilir. Yanlış birşey yaptığını düşünüyorsan ona söylersin,o hala istediğini yapmak isterse öyle olsun "kardeşim" dersin.
victor
Bu mezheplerin başındaki dört vatandaşta Muhammed'in zamanında yaşamamış.Yani onu görüp tanıyan sahabelerinden bile olmamış.Neye göre abdest almada,namaz kılmada değişik görüşler öne sürebilmişlerki.Dördünden birisi bile Muhammed'in abdest almasını,namaz kılmasını görmemişse neye göre bu çeşitlilik İslamda.
Orhunca
sadece mezhep kurucuları değil Hz.Muhammed i görmeyen,hadisci amcalarda hiç görmemiş.

salayan sallayana.günah keçisi oldu Hz.Muhammed !!

bir bardak suyu üç yudumda içermiş smile.gif vay anasını bee !!
antiateist
QUOTE(Emre1974tr @ Feb 8 2007, 07:50 PM) *
Ben bir müslümanım. Forumdaki müslüman arkadaşlarıma da sesleniyorum. Gelin sünniliği,aleviliği, şiiliği bir tarafa bırakıp müslümanlardan olalım sadece.Gelin Kuran dışındaki kaynakları atalım "din" alanından:

Ali İmran Suresi 103 Hep birlikte Allah’ın ipine yapışın, fırkalara bölünüp parçalanmayın; Allah’ın üzerinizdeki nimetini hatırlayın.Birbirinizin düşmanı idiniz, Allah kalplerinizi uzlaştırıp kaynaştırdı da O’nun nimeti sayesinde kardeşler haline geldiniz.Ateşten bir çukurun kenarında idiniz; sizi oradan kurtardı.Allah size ayetlerini bu şekilde açıklıyor ki, doğruya ve güzele yol bulasınız .

Ali İmran Suresi 105 Kendilerine açık-seçik kanıtlar geldikten sonra, çekişmeye girip fırkalar halinde parçalananlar gibi olmayın.Böyle olanlar için çok büyük bir azap vardır.

En'am Suresi 153 Bu benim dosdoğru yolumdur, onu izleyin, başka yolları izlemeyin! Yoksa bu hal sizi O'nun yolundan uzaklaştırıp parçalara böler. Sakınıp korunasınız diye O bunu önermiştir size.

En'am Suresi 159 Dinlerini parça parça edip fırkalara, hiziplere bölünenler var ya, senin onlarla hiçbir ilişiğin yoktur. Onların işi Allah'a kalmıştır. Allah onlara, yapıp ettiklerini haber verecektir.
Selam ve sevgiler.

Emre sana 100%100 katılıyorum ama ben şu namaz konusunda iyice perişan oldum yani ,ne yapacam ne edecem ortada kaldım :S
basit
mezhepler bildiğim kadarıyla kurandan hz.muhammedin yaptıklarından ve sözlerinden dinir kurallar çıkarma işidir yani bu işi yapan kişinin kendi yorumudur dileyen bu yorumu yapan adama uyabilir dileyen bizzat kurana ve peygamberin hayatına kendisi bakar birincisi daha kolay ama ikincisi gerçekten zevkli -biraz da tehlikeli olabilir mi bilmem- ama şu var hiçbir mezhep sahibi insan benden başka yorum yapan hak değildir dememiş hepsi daha iyisi varsa daha mantıklısı ona uyun demiş

nerden çıktı bu 4 hak mezhep ya bu lafı kim üretmişse bence sorun onda bu adamı bulup amuda kaldırmak lazım belki beynine kan gitmiyordur ama sanırım 4 tane var başka yok diyen bu adam çoktan ölmüştür
Emre1974tr
Sevgili antiateist. Ayetlerdeki namaz anlatımı yetiyor da artıyor bile. Nerde sorunun var?
antiateist
QUOTE(Emre1974tr @ Feb 8 2007, 08:46 PM) *
Sevgili antiateist. Ayetlerdeki namaz anlatımı yetiyor da artıyor bile. Nerde sorunun var?

Ruku secde kıyam gibi hareketler var ayetlerde, şu duayı edin şu ayeti okuyun gibi bir şey bulamadım ben.
Emre1974tr
Sevgili antiateist, ayetlerde ne varsa,ne yapın deniliyorsa namazda da o var demektir:

http://www.kurandakidin.net/bolumler/36ina...nularinamaz.htm

Selamlar.
victor
4 tane hak mezhep ,hak olmayan mezhepler.hak olan mezhepler kendi aralarında tarikatlarlara,onlar kendi aralarında cemaaetlere falan filan.Habire kollara ayrılıyor.O kollarda kollara ayrılıyo.Ateizmide destekleyen bir mezhebiniz vardır. dry.gif ne de olsa baya bir kolunuz var.
nusret
QUOTE(victor @ Feb 8 2007, 09:29 PM) *
4 tane hak mezhep ,hak olmayan mezhepler.hak olan mezhepler kendi aralarında tarikatlarlara,onlar kendi aralarında cemaaetlere falan filan.Habire kollara ayrılıyor.O kollarda kollara ayrılıyo.Ateizmide destekleyen bir mezhebiniz vardır. dry.gif ne de olsa baya bir kolunuz var.

Sevgili victor kardeşim,

Geçtğimiz yıl bizim okuludan mezuniyetimizin yıldönümüydü. Ankara'da buluşmak için kararlaştırdık.
Türkiye'nin dört bir yanına dağılan yanında yurtdışında olanlar bile vardı.
Kararlaştırılan gün herkese bildirildi.

Kimi epeyi zengin olmuş, özel son model aracı ve emrindeki şoförü ile geldi,
Kimi uçakla gelmeyi tercih etti,
Kimi otobüsle, kimileri trenle gelmişti.
Kimileri ankara'da oturduğüu için yürüyüş mesafesindeydiler ve yürüyerek geldiler.

Sonuçta herkes bir şekilde geldi, buluştuk, belirlenen hedef hasıl olmuştu, özlem giderdik.

İşte mezhepler ve tarikatlarda eğer Kur'ana ters işler yapmıyorlarsa her birini insanı Allah'a ulaştırma gayesi vardırki, hepside bi yoldur.

Selamlarımla.
dervish
iyi hoş yazmışsında bişeyi atmışsın imam ı maliki kimin öğrencisi. imamı malikinin öğrencisi kim mesala bunlarıda anlatırsan konu biraz daha aydınlanır. sanırsam.

sonra yorum farkına gelirsek bi örnek vereyim.

mesala gusul abdesti diyelim kuran bütün vucudu yıkıyın der. maliki derki burun ve ağız vucudun içidir bundan dolayı farz değildir. imamı azam dışından sayılırı yıkanmalıdır der. öyleyse mesala benim ağzımda dolgu var dolgunun altına su girmez imamı azama uyarsam gusul alamam ama imamı malike uyarsam gusulum olur. aslında bu görüş ayrılıkları yorum farkları islama kolaylık sağlar.

bir örnek daha mesala peygamberimiz seferdeyken bi yeri kanadığında abdest almazmış tekrrdan yani tazelamezmiş. imam ı şafi insan her daim seferdedir der dolayısı ile kan abdesti bozmaz der. misaller çoğaltıla biliir.

işin özü aslında meshepler dini kolaylaştıran unsurlardır. yani kuran dışına çıkmadıkları sürece hepsi haktırlar.
imam3169
QUOTE(Emre1974tr @ Feb 8 2007, 07:50 PM) *

Selam ve sevgiler.

alah allah bu meshepler zaten kuranın gereklı acıklamaları yapamamasından kaynaklanmıyomudu?

her bır ımam farklı yorumlamıyomuydu yoksa?

mesheb nedır?
kıtabı 500 sayfa 15 emırden olusan dının nasıl boyle mesheplere bolundugunu bı arastırın.

emır tektır uyarsan ıyı uymanssan haram nasıl oluyoda aynı hak mesheplerde bırınde haram bırınde helal oluyo?

safi kopek elleyınce haram hanefıde de degıl bu nasıl ıs bu nasıl ınanc?

sımdıde gelmıs yok kuranın ıpıne sarılın onu baz alın gıbı cabalar .gecın bu ıslerı.

kuranı okuyup musluman olabılıyosanız problem yok ama o kıtabı okuyup ıslamın sartlarını yuerıne getıremıyosunuz.

demekkı meshep sart !!!

yanı ıkı ucu boklu degnek ınceden okuz modeli
Emre1974tr
Hayır imamcığım, mezheplerin hepsi insan uydurma ve eklemelerinden ibaret.

Boy abdesti işte en basit örneği. Kuran'a göre banyo yapmaktır, bitti. Hiçbir ekleme veya uydurmaya ihtiyaç yok. Sadece Kuran .

Kediyi köpeği haram ilan etmeye kalkan azgınları boşver. Biz Allah'ın sözlerine bakalım. Sadece Kuran'ın haram dedikleri haramdır. Onun dışında herşey serbesttir.

Selam ve sevgiler.
imam3169
QUOTE(Emre1974tr @ Feb 9 2007, 01:23 AM) *
Hayır imamcığım, mezheplerin hepsi insan uydurma ve eklemelerinden ibaret.

Boy abdesti işte en basit örneği. Kuran'a göre banyo yapmaktır, bitti. Hiçbir ekleme veya uydurmaya ihtiyaç yok. Sadece Kuran .

Kediyi köpeği haram ilan etmeye kalkan azgınları boşver. Biz Allah'ın sözlerine bakalım. Sadece Kuran'ın haram dedikleri haramdır. Onun dışında herşey serbesttir.

Selam ve sevgiler.

ben bıgun ıslamı forumda yazı yazmıstım bırakın hadısı sunnetı meshebı sadece kurana bakın dıye benı attılar ama????

sadece kurana bakarsan norvecte nasıl oruc tutarsın onu soyle

namazını nasıl kılarsın?

su an uyguladıgın ıslam zaten mesheplerın ıslamı o zaman herseyı bırak kuranı kendıne gore yenıden yorumla .ona gore bı ıslam yarat kendıne.

kuran hıc bır seyı tam acıklamadıgı ıcın zaten bu kadar sarlatan meydana cıkmıs.

hacda seytan taslama kuranda varmı?

o tasa tas atmak put perest gelenegıdır.ama muslumanlar ıslamın satı olarak bunu yapıyolar buna ne dersın?

akıl mantık dıyosun al sana akıl mantık.
ayıkla ıslamdan arap geleneklerını sade kuran olsa ben razıyım musluman olsun mıllet.

cunku kuranı okuyan bı kımse ıslam adına hıc bır sey uygulayamaz.

aslında ıslamın kuran dını degıl arap gelenegı oldugu burda meydana cıkıyor.
Emre1974tr
Sevgili İmam, şeytan taşlama insanların ekleme ve uydurması yine. Bu sebepten dolayı da her yıl felaketler yaşanıyor hacda.

Hayır ben hiçbir mezhebi takip etmiyorum. Sadece Kuran, o kadar.

Zaten Allah'ın yasakladığı şeyi niye yapayım, aklımı mı kaybettim ben:)

Benim tek Rabbim var.

Eğer ayetleri apaçık kabul edersen hiçbir fark olmaz yorumda. Fark yaratan mezhep ve hadis uydurmalarıdır. Sadece Kuran diyenlerden farklı yorumlayanlar ise dillerini eğip bükerek ayetlere sembolik anlamlar yüklemeye kalkanlardır. Yoksa apaçık ayetleri açık anlamlarında alırsan ne bir anlaşmazlık olur, ne de farklılık.

Selam ve sevgiler.
dervish
emrecim niyet nedir
Asıl içeriğin sadece basit bir görünümüdür. Resimlendirilmiş tam halini görüntülemek için lütfen, buraya tıklayınız.