deistman
Nov 25 2007, 04:37 PM
QUOTE(kutsalyaratik @ Nov 25 2007, 04:26 PM)

Hocalara bir sor bakim. Onlar ne diyecek? Allah evreni yaratirken neredeymis, bu evren denen boslugu nasil yaratmis? Allahtan oncemi varmis yoksa Allahmi yaratmis.
Anlat bakim insan nasil ortaya cikmis, hadi bakalim.
18000 alem varmış herhangi birinde olabilir yada alem üstü alemde olabilirmişmiş
yunus emreyi öven arkadaşa cevabım=yunus allahamı tapıyordu şeyhi taptuk emreyemi?
çünkü yunus şöyle demiştir=taptuk emre tapusunda kul olduk kapısında
kime kul olduğunu bilmeyen yaratıklar!daha çoookk işletilirsiniz
Dimension
Nov 25 2007, 07:43 PM
QUOTE(deistman @ Nov 25 2007, 04:30 PM)

uzayın sonunda cennetmi var acaba huriler çokmu ama oraya nasıl gidebilirim
Uzayin sonunda Degil amma Icerisinde bir yerde var.Yeri Gizli Tutuluyor,Yoksa Hurilerin yanlarinda kalir bütün Erkekler diye.
Hazine Haritasi gibi bir Haritanin var oldugunu sanmiyorum.
Legend olabilir.
Saygilarimla
FreeWill
Nov 26 2007, 01:42 AM
Konu bilimsel-felsefi turden bir konu oldugu icin Bilim Forumu'na aliyorum.
>>>>>>>Bilim Forumu
SAYGILAR
haci
Nov 26 2007, 01:46 AM
Yerinde bir karar sevgili FreeWill..
haci
Nov 26 2007, 05:08 PM
Din ve Allah'a atıfta bulunun bütün iletiler silinecektir..
haci
Nov 26 2007, 05:55 PM
Epeyi sildim. Daha silinecek var..
wasserfall
Nov 27 2007, 07:54 PM
QUOTE(IKNATON @ Nov 24 2007, 02:36 PM)

sonsuz olan düz bir çizgimidir ;
düz bir çizgi ise gezegenler niye dairesel döner.
mazot
Nov 27 2007, 09:03 PM
Uzayın sonu Kaf Dağının arkasında bir yerde..
drekinci
Nov 27 2007, 10:31 PM
Konu bilimsel-felsefi vede mantıksal bir konu.
mantıksal oluşunu neden ekledim.
Çünkü gerek zaman için olsun.
Gerek mekan için olsun.
Başlangıç ve son aramak bir mantık sorunu.
Mantık ise insansal/bilinçsel bir sorun.
İnsansız bir evreni düşünebilir misiniz?.
Mekansal bir başlangıç/bitiş
Zamansal bir başlangıç/son olamayacağını düşünebilir misiniz? Bilmiyorum?
Ben düşünebiliyorum. Yani evrenin içi var. Dışı yok. Her şey evrenin içinde.
Hep söylerim.
Yine tekrar edeyim.
Evren maddeden ibarettir.
Madde 3 boyutuyla var. Matter=üç boyutlu bir yüzeyin içinde olan demek. Yani madde.
Ama bu üç boyut soyutlanabilen (soyutlama insansal ve bilinçsel bir eylem olsa da bu eylem objektif soyut maddelerin bilinçe yansımasıdır. Yani bilincimizin dışında da maddeler birbirinde ayrılabilir) maddeler için geçerli. Yani evrenin içindekiler için.
Evrenin içinde soyutlanabilen, sınırları belirlenebilen madde; üstelik hareketli. Hareketi ile var oluyor. Durgun madde yok.
işte bu hareket hem zamanı hem de enerjiyi temsil ediyor.
Zaman maddenin var oluş biçimi olunca. Zamanı maddenin önüne koyamazsınız. Maddeden bağımsız zaman düşünemezsiniz.
Maddeden bağımsız, maddenin yoktan var oluşu gibi bir durum düşünebilirseniz işte bu yoktan var oluş zamanın da başlangıcı olarak düşünülebilir.
Yoktan var oluş basit insan düşüncesi ve mantığına terstir.
Deniliyor ki; eğer bir beşinci boyut varsa işte bu beşinci boyuttan 4 boyutlu evrene müdehale edilebiliyor ise; o zaman 4 boyutlu evrenimizde sanki bir şeyler kayboluyor veya yoktan var oluyor gibi görülebilir. Halbuki bu boyutları artırmak yoktan var olmak gibi meselenin özüne ters değildir. Beşinci boyut ile beraber yüzbininci boyut ta olsa bunların hepsi varlık içindedir. Varlık ve yokluk ikilemi yapaydır. Varlığın biçimlerini çeşitlendirebilirsiniz. Hepsi varlığın içinde olmaya mahkumdur. Yokluk yoktur. Olmayan bir şeyden hiçbir şey de olmaz. Her şey varlık içindedir.
Sonuç olarak ben evrenin tümünü, sınırlarını ve başlangıcını aramanın sonuçsuz bir arayış olduğunu düşünüyorum. Nasıl ki. Dünya yüzeyinin bir başlangıcı yoksa.
Sevgiler.
drekinci
Nov 27 2007, 10:41 PM
Üstelik hiçbir zaman yoktan var oluşa. Ve vardan yok oluşa şahit olmadık ki.
Bunun başka bir boyuttan gediğini öne sürebilelim.
Hiç açıklayamadığımız bir olaya şahit olmadık ki.
Allahın hikmeti diyebilelim.
Sevgiler.
Fuzûlî
Nov 28 2007, 12:27 AM
Uzay varolmadan önce ne var idiyse, uzayın dışında hala o var.
haci
Nov 28 2007, 12:29 AM
QUOTE(Fuzûlî @ Nov 28 2007, 12:27 AM)

Uzay varolmadan önce ne var idiyse, uzayın dışında hala o var.
Koca bir hiçbirşeylik.......
Fuzûlî
Nov 28 2007, 12:32 AM
Hiçliğin kocaman olmaya ihtiyacı yok.
haci
Nov 28 2007, 01:13 AM
Doğru!
İnsan hiçliği, yokluk gibi küçük ve önemsiz bir olgu olarak algılıyor ama, sonsuz büyüklükte olması ilginç bir çelişki yaratıyor.
Varlığa bir sınır getiren insan aklı yokluk ve hiçlikte sonsuzla tanışıyor.
HACI
Fuzûlî
Nov 28 2007, 02:29 AM
Sonsuz büyüklük olmaz.
Sonsuzda büyüklük de yoktur.
Sonsuza sonsuz bile demek yanlıştır, ayıptır, günahtır, yazıktır, zulümdür, insanfsızlıktır.
Sonsuz demek yerine bir vuruş değerinde bir es öneriyorum. Bunu müzik derslerinden hatırlıyor olmalısınız.
Tabii ben bu iletide kullandığım bunca sonsuzu ne yapacağım bilemiyorum. ahan da bir tane daha yazmış oldum. en iyisi uzun bir es vermek.
haci
Nov 28 2007, 02:35 AM
İyi de..
Sen bu iletinle sonsuzun büyüküğünü reddederken bile, onun büyüklüğünü onaylıyorsun..
deicide
Nov 28 2007, 04:34 PM
QUOTE(Dimension @ Nov 25 2007, 03:02 PM)

ELIMDEKI 1LIRANIN Icindeki Milyarca Atomu göz önünde bulundurursak.
Bu Atomlar icin de ,bir Evren olarak o Yuvarlak Cevre Evrenin sonu gibi Görülebilir.
Ve Para elimizden düser üzerinden birsey gecerse,veyahutta sicak Minimal degneme ve de Soguktan kendini cekme Kücülme Minimal genisler vede kücülür.Ve Atomlarda evrenin Genisledigi Kaanatina varabilirler.
Aynı zamanda kendilerinin ve çevrelerindeki her şeyin kinetik enerjisinin arttığını da gözlemlerler. Buradan da içinde bulundukları evrene dışarıdan enerji transferi olduğunu anlarlar. Eğer enerjinin korunumu yasasını biliyorlarsa, çıkaracakları sonuç, ya bu yasanın yanlış olduğu ya da evren sandıkları şeyin evren olmadığı, daha büyük bir evrenin olduğu olacaktır..
Öte yandan, başka varsayımlar ekleyerek, her durumda 1 liranın içindeki atomların -da tıpkı bizim dünyamızda olduğu gibi- canlılar/gezegenler olduğu varsayımını kurtarabilirsin. Ne var ki, bu tipik bir yanlışlanamaz varsayım olacaktır. Dolayısıyla bilimde yeri yoktur.
ASA1979
Nov 28 2007, 04:48 PM
uzayın sonunda yani gezegenlerin bittiği yerde bence sadece karanlık var
mikailli
Nov 29 2007, 07:23 PM
Merhaba
bildiğim kadarıyla uzay 4 boyutludur
sonlu büyüklükte fakat sınırları ölcülememektedir.
mikailli
Nov 29 2007, 07:31 PM
Uzayın sonunu merek etmek yerine
bilinen uzayala ilgilenmemiz gerek.
Gezegenimizi karanlık günler beklerken bu konuları neden tartışıyoruz.
NiHiL
Dec 20 2007, 11:16 PM
Sadece şunu söyliyim uzayın sonsuz olması zayıf bir ihtimaldir
Eğer uzay sonsuz olsadı daha çok yıldız olacagından uzay boşluğu daha çok aydınlık olurdu ve siyah görünmezdi.
Dünyanın üzerinde sürekli bir beyaz ışık olurdu
demekki yıldızların bittiği bi yer?
C3PO
Dec 21 2007, 04:10 AM
Kuzey kutbunun kuzeyinde ne var?
herakles
Dec 21 2007, 11:12 AM
Y harfi var:P
Ama astronomik cevabım şöyle Uzayın sonu var mı ki?
Eğer varsa hiçbirşey var çünkü evren dışı birşeye evren içinden tanım yapmak zor..
Paralel bir evren olabilir..Buna astronomlar ne cevap veriyor?
Selam
haci
Dec 21 2007, 01:39 PM
Bu konuda astronomlar da bizlerden farklı değildir.
Uzayın sonu yoktur.
Çünkü hiçbirşeyliğin sonu yoktur.
Taybu
Dec 21 2007, 02:00 PM
Uzayın sonu vardır, sonundan çıkarsanız başına dönersiniz. Benim düşüncem bu, sonsuzluğu düşünemiyorum.
Bir arı peteği düşünün, her hücre aslında aynı hücre ancak zamanları farklı.
mamuli
Dec 21 2007, 02:00 PM
Uzayın sonunda bizim ev var. Gelirseniz bir çayımı içersiniz.
Cemil
Dec 21 2007, 02:07 PM
-Delik var.
-Deliğin içinde ne var ?
-.... var.
Bu soru bana Kemal Sunal'ın baş rol oynadığı " Kibar Feyzo " adlı filimden bir diyaloğu anımsattı.
Uzayın sonunda ne olduğunu daha doğrusu uzyın sonunun olup olmadığını şu anki teknolojiyle bilmemiz pek mümkün değil gibime geliyor.
sessizyolcu
Dec 21 2007, 02:55 PM
Hangi sonundan bahsediyorsunuz Sağ tarafa doğru 788 x 10 üzeri 28574 km sol tarafa doğru 59x10 üzeri 775204
km. gitmek gerekir.
Sol tarafta Blacrock Sağ tarafta ben varım.
BOSS
Dec 22 2007, 03:03 AM
Uzayın bir sonunun olması (eğer varsa) tanrının bile kafasını karıştırması gerekiyor. Çünkü neyi neyin içine koyması gerektiğini bilmesi gerekiyor.
Kainati yarattıysa neyin içine sığdırmış, sığdırdığı yeri nereye sığdırmış olmalıki, kendi kafasını bile karıştıracak kadar karmaşık bir durum.
Bana göre kainatın kendisi karanlıktan ibaret bir ortam. ilerledikce aydınlanan aydınlandıkça ilerlenebilenen bir yer olması gerekiyor. Kainatin, bir şeyin içinde olması o şeyin başka bir şeyin içinde olması çok saçma bir kavram.
Amaçsız bir kainatında, kendi kendine var olması ve hiçbir amaç güdmemeside ayrı bir tartışma konusu.
tatomelih
Dec 23 2007, 05:50 PM
birşey daha sölicem şimdi uza sonsuz ya da sonlu deniliorda eğer sonlu olsa ısık dalgaları sürekli bu son içinde kaybolmadan yayılmaları gerekmez mi anlatabildim mi? ve her gün yeni yıldız ısıklarının dnyamıza ulasması bunları nasıl açıklayabiliriz ya da yorum yürütebiliriz
kutsalyaratik
Dec 23 2007, 06:34 PM
Bir bakteri bir metrelik yolu ne kadar zamanda gider?
Bu bakteri insan buyuklugunde olursa yine ayni sure icerisindemi o yolu kateder?
Iste Insan yada dunya su anki hacminin milyon kat daha fazlasina sahip olsaydi isik hizi asilir, uzayin sonu rahatlikla gozlemlenir.
Bence uzayin sonu vardir. Muhakkak olmalidir.Uzayda vakum etkisi yaratmak icin uzay disi bir etkenin varolmasi lazim diye dusunuyorum.
BOSS
Dec 25 2007, 12:48 AM
QUOTE(kutsalyaratik @ Dec 23 2007, 06:34 PM)

Bence uzayin sonu vardir. Muhakkak olmalidir.Uzayda vakum etkisi yaratmak icin uzay disi bir etkenin varolmasi lazim diye dusunuyorum.
Diyelimki uzayın sonu var ve uzayın sonuna geldik, karşımıza bir tabela çıktı, tabelada, "burası uzayın sonu" yazıyor.
Tabelanın arkasında ne var ?
Asıl içeriğin sadece basit bir görünümüdür. Resimlendirilmiş tam halini görüntülemek için lütfen,
buraya tıklayınız.