max222
Feb 5 2007, 12:13 AM
Türkiyede Allah'a inanan, hatta 5 vakit namaz kilan, hacca giden aleviler vardir, buna hem kendim sahidim dir hemde bir cok insan sahittir ve bilir bunu
bir cok alevi de Allah'a inanmaz , müslümanligi kabul etmez, ama aleviyim der.
BU NASIL OLUYOR ?
pamuk
Feb 5 2007, 12:15 AM
Oyle demezler.. Hem ateist hem alevi olmakta ne demektir.. Olmaz oyle sey
Aleviler teisttir.. Allaha inanir..
Ateistler ancak alevi kokenliyim diyebilir.. Ben alevi ateistim diyen olmaz, derse sacma olur
Rochader
Feb 5 2007, 12:18 AM
QUOTE(pamuk @ Feb 4 2007, 11:15 PM)

Ateistler ancak alevi kokenliyim diyebilir.. Ben alevi ateistim diyen olmaz, derse sacma olur
+1 cok güzel bir tespit.Baska söze ne hacet..
SAYGILAR
max222
Feb 5 2007, 12:20 AM
QUOTE(pamuk @ Feb 5 2007, 01:15 AM)

birak simdi bunlari, sen kendi söylediklerine bile inanmiyorsun.
ALLAH'A INANMYAN ALEVI YOK MU YANI SIMDI
ben gözlerimle bizzat sahit oldum ,
hatta , mahallemizde , lisede , askerde, üniversitede ,alevi arkadaslarim vardi , aleviyim diyordu ama Allah'a inanmiyordu.
bir cok insan sahittir, Alevi olupta Allah'a inanmayan insanlara
Rochader
Feb 5 2007, 12:22 AM
max222 sordu ;
ALLAH'A INANMYAN ALEVI YOK MU YANI SIMDI
Varsa eger o kisi ateistlige evrimlesiyor. Aragecis formu..
dervish
Feb 5 2007, 12:25 AM
[yahu bu konuda insanların aleviliğin ne olduğunu nasıl bildiklerine bağlı.
kimis aleviliği islamın bir meshebi olark görür o zaman aleviler müslümandır. müslüman olan bir ateist olmaz.
eğer biride aleviliği alevilik bi kabile yada bir topluluğun adıysa o zaman alevi ateist olur ama bunlar da onun cahilliğini gösterir. aleviliğin ne olduğunu bilemsdiğini gösterir.
ya zaten şunuda söyleyim aslında şu anda aleviliğin ne olduğunu bilen alevi varmı. ha işte bilen varsa gerçek aleviler onlardır. ama ben ateistim ama aleviyim diyen biri aleviliğin ne olduğunu bilmiyor demektir. ozaman o sadace babasının geleneğini devam ettiren bir yobazdan başka bişey denmez
serabis
Feb 5 2007, 01:44 AM
aleviler olsalar olsalar en fazla panteist olurlar..
yanlismiyim
yaraticinin iclerinde olduguna inaniyorlar...
muhammede selavat getirmiyorlar
namaz saatleri sekilleri tam olarak yok
nerde ve nezaman isterlerse
her kez kendisine özgu ibadet ediyor..
Fidel
Feb 5 2007, 04:17 AM
Nasıl sunni bir aileden doğan Ateist olabiliyorsa,
Alevi bir aileden doğan da Ateist olabilir! Değil mi?
Aleviliği bir din olarak da gören vardır! Bir kültür, bir öğreti olarak görende! Hacı Bektaş Veli'nin kurduğu Bektaşilik de ahlaki olgunluk şarttır!
Bu; Eline, beline ve diline sahip olmakla kazanılmaya başlanır!
Hacı Bektaşi Tarikatının özünün Şamanizm olduğu söylenebilir! İslamla bir alakası olduğunu düşünmüyorum! Dogmaları kabul etmezler, yeniliği açıktır! Bu iki örnekte görüldüğü gibi islamla çelişir.
Alevilerin bazıları muharrem ayında 12 gün oruç tutar! Bazıları ramazan ayında da tutar! Bazıları ise hiç tutmaz ama gene de Allah'ın varlığına inanır!
Bazıları Ali'nin namaz kılarken öldürülmüş olmasından dolayı oruç tutmaz! Namazımız kılınmış, orucumuz tutulmuş der!
Bazı Alevilerde Allah - Muhammed - Ali üçlemesi vardır!
Ben Alevi kültürü içinde yetişmedim; çünkü insan doğduğu yeri kendi seçemiyor! İstanbul'da doğmuşum, akrabalardan uzak! Ailemden duyduklarım beni Alevilik adına hiç tatmin etmedi zamanla araştırarak bir şeyler öğrendim. Kültür olarak çok seviyorum fakat yine de bazı şeyleri bana çok saçma geliyor! Bunun nedeni de benim Ateist olmamdan kaynaklanıyor.
Yani sonuç olarak max! Tüm genellemeler yanlıştır!
serabis
Feb 5 2007, 01:23 PM
bence öyle degil
panteist olduklarinda israr ediyorum (aleviligi bilenlerin)
max222
Feb 5 2007, 05:34 PM
QUOTE(Fidel @ Feb 5 2007, 05:17 AM)

Nasıl sunni bir aileden doğan Ateist olabiliyorsa,
Alevi bir aileden doğan da Ateist olabilir! Değil mi?
.........................
........................
.....Yani sonuç olarak max! Tüm genellemeler yanlıştır!
yine anlasilmamis galiba,
ben ikisi bir arada olandan bahsediyorum, sonradan ne oldugundan bahsetmiyorum.
yani bir cok alevi var ki Allaha inanmiyor , müslümanligi kabul etmiyor, ama aleviyim diyor. Hem ateist hem alevi nasil oluyor bu?
bunu anlatmaya calisiyorum
orhan11
Feb 5 2007, 05:48 PM
Neyini anlayacagiz?
Insan hem Alevi hem de Ateist olmaz.. Bu ayrima kafan basmiyorsa, sana soylenecek bir sey yok..
Ama onceden Alevi iken, sonradan Ateist olmus suruyle insan vardir.. Aynen onceden sunni muslumanken, sonradan Ateist olmus pek cok insan gibi..
Unutma; inanc adi ustunde bir yaraticiya inanmak ve iman etmektir.. Bu Allah da olabilir, Ali de.. Bu baglamda Alevi'lerin tanri inanci vardir..
Ateist Ne Allah'i, ne Yehova'y ne de Ali'yi sallamaz ve iman etmez..
Skepo
Feb 5 2007, 05:51 PM
Kimmiş hem aleviyim hem ateistim diyen acaba?
evrimci
Feb 5 2007, 06:56 PM
Ehli sünnet hak mezheb masalıyla şiileri müslüman saymıyanlar , alevilere ise küfür ve terörle saldıranlar şimdi de aleviliği sorguluyor.Alevilik iki geçmişi birden içinde barındırır, birincisi şiilerin ehlibeyt , kerbela , ali kavramlarının esas alındığı islamın bir meshebi olma tutkusu , ikincisi şamanist miraslı Türkmenler başta olmak üzere islamın zorla kabul ettirildiği toplum kesimlerinin sünni islamı sindiremeyip eski inanç ve gelenekleriyle karıştırarak oluşturdukları kültür.Her kesimden insanların yanında alevililerin kendileri de bu iki tezde aleviliği sorgulamaktadırlar.Her hesim işine gelen tarafı çekmektedir ama sonuçta alevilik hem kültür hem mezheptir , bununla birlikte son tahlilde aleviliği islam şekillendirmiştir.Cumhuriyet koşullarında sünni baskınında etkisiyle ve laik sistemin koşullarıyla çoğu dinden uzaklaşmış bir kısmı da aksine kendini islama yakın hissetmiştir.Namaz , oruç gibi ibadet şekilleri alevilerin bu kesiminde sünni toplumsal baskı nedeniyle ve oldukça az görülmektedir.Öte yandan dinin dogmasından ateistliğe adım atanların çoğunluğun kökeni de alevidir.
Bir şahıs hem ateist hem de aleviyim derken ateist olduğunu söylüyorsa alevililiği kültür olarak kabul ediyor ya da sadece kökenini anlatmak istiyordur.Tabi kendisine sorunun sorululuş şekli , soran ve ortam da önemlidir.Bu cevabı ancak çağ dışı dogma bir dinin yobazları böyle bir yaklaşımla yorumlayabilir.
max222
Feb 5 2007, 08:07 PM
QUOTE(orhan11 @ Feb 5 2007, 06:48 PM)

Neyini anlayacagiz?
Insan hem Alevi hem de Ateist olmaz.. Bu ayrima kafan basmiyorsa, sana soylenecek bir sey yok..
Ama onceden Alevi iken, sonradan Ateist olmus suruyle insan vardir.. Aynen onceden sunni muslumanken, sonradan Ateist olmus pek cok insan gibi..
Unutma; inanc adi ustunde bir yaraticiya inanmak ve iman etmektir.. Bu Allah da olabilir, Ali de.. Bu baglamda Alevi'lerin tanri inanci vardir..
Ateist Ne Allah'i, ne Yehova'y ne de Ali'yi sallamaz ve iman etmez..
olamaz diyorsun ama var , HEM ALEVIYIM DIYOR ; HEMDE ALLAHA INANMIYOR
pamuk
Feb 5 2007, 08:22 PM
QUOTE(max222 @ Feb 5 2007, 01:07 PM)

olamaz diyorsun ama var , HEM ALEVIYIM DIYOR ; HEMDE ALLAHA INANMIYOR
Hala israr ediyorsun max.. oyle diyen ne dedigini bilmeyen sasirmis birisidir
Alevi kokenli oldugunu belirtiyordur.. Ateistse artik aleviyim diyemez
Bir daha ben alevi ateistim diyen olursa, bu ne perhiz ne lahana tursusu dersin o kisiye
orhan11
Feb 5 2007, 08:33 PM
Sana bir daha ben hem Alevi'yim, hem de Ateist'im diyene; "sen beni kandiriyorsun, Ateist'lere sordum oyle sey olmaz dediler" de..
meltemben
Feb 5 2007, 09:36 PM
QUOTE(orhan11 @ Feb 5 2007, 08:33 PM)

Sana bir daha ben hem Alevi'yim, hem de Ateist'im diyene; "sen beni kandiriyorsun, Ateist'lere sordum oyle sey olmaz dediler" de..
annemlere sorarsan onlar alevi

ama bana sorma cix
max222
Feb 5 2007, 09:39 PM
QUOTE(pamuk @ Feb 5 2007, 09:22 PM)

Hala israr ediyorsun max.. oyle diyen ne dedigini bilmeyen sasirmis birisidir
Alevi kokenli oldugunu belirtiyordur.. Ateistse artik aleviyim diyemez
Bir daha ben alevi ateistim diyen olursa, bu ne perhiz ne lahana tursusu dersin o kisiye
siz ateistlere actigim bir cok baslikta " bu ne perhiz ne lahana tursusu" denecek okadar cok sey varki söylüyoruzda ne oluyor , anlamak istemedikten sonra ne yapsan bos.
ateist
Feb 5 2007, 09:45 PM
Mesela ben Max sünniydim ve Fatih-Ismagilaga camiinin orada yetistim.Simdi ise,allahsizim ve dini bilgimin senden cok olduguna eminim.Alevi,sünni yada sii olmak hikaye.Önemli olan,yobaz olabilmek.Sende bunu gayet iyi basariyorsun.Yani sen,ne hanefi,ne hanbeli,ne saafii,ne de malikisin.Sen bir yobazsin.Ve bütün mezhepleri toplasan,bir sen etmezler!!!
drak
Feb 5 2007, 09:57 PM
Alevilik bir din değildir arkadaşlar neden tartışıyorsunuz.bir yaşam biçimi ne muslumanlıktır nede başka bir şey. yaşayış biçimidir. o nun için namaz kılan aleviler görürsünüz yoksa alevilik te namza vb.. bir şey yoktur.
muslumbaba
Feb 5 2007, 10:03 PM
Bazı insanlar içinden çıktığı kültürün ismini kimlik olarak kullanabilir.Örneğin memleketinizi sevmiyorsunuzdur ama biri sorunca şuralıyım buralıyım dersiniz.Burdaki durumda bundan ibarettir.Sülaleniz Alevidir ama siz Ateistsinizdir,Alevi olduğunuzu söyleyebilirsiniz ama bu doğrumudur derseniz yanlıştır derim.
Orhunca
Feb 5 2007, 10:17 PM
bu forumda,tanrı inancı olmayan birinin dindar olabileceği gibi,dini olmayan insanların tanrı inancı olabilkeceği işlenmişti...güzel konuydu !!
tanrı inancı olmayan birinin "ben aleviyim" demesini yadırgamak bir yana,alkışlarım ..dinler,artık tanrının buyruğu olmaktan çıkarılıp,toplumsal kültür halini almalıdır.
artık dinlerin bir yüce varlıktan geldiği saçmalığı bitmek üzere.insanlar her ne kadar bu konuyu açık açık konuşmasalarda,dinlerin insanlar tarafından kurulduğunu benimsediler.
o yüzden bu ve benzeri olayların yadırganmasını doğru bulmuyorum.
siyahguel
Feb 5 2007, 11:20 PM
QUOTE(max222 @ Feb 5 2007, 01:13 AM)

Türkiyede Allah'a inanan, hatta 5 vakit namaz kilan, hacca giden aleviler vardir, buna hem kendim sahidim dir hemde bir cok insan sahittir ve bilir bunu
bir cok alevi de Allah'a inanmaz , müslümanligi kabul etmez, ama aleviyim der.
BU NASIL OLUYOR ?

Al sana arap salatasi.
Ne günde 5 vakiz mamaz kilan ve hacca giden alevidir, ne de ateist alevi vardir.
"Benim kabem insandir" ya da
'Her ne ararsan kendinde ara! Mekke'de Kudüs`te Hac'da değil'
diyen bir düsüncenin müritleri namaz falan kilmaz, hacca gitmez, oruc tutmaz. Hem bunlari yapiyor hem de aleviyim diyorsa aleviligin ne oldugunu bilmiyor demektir.
Alevilerin hepsi allaha inanir, inanmiyorum ben atesitim diyorsa aleviligi bitmistir. Sünniligi biten ateistler gibi. Müslüman olmak
hristiyan olmak, alevi olmak, sünni olmak bir önceki kusakla baglantilidir. Ateist olmak kisinin kendi tercihidir.
Peki sen bu aciklamalarla nereye varmak istiyorsun. Sünniligi ve müslümanligi zeytinyagi gibi suyun üstüne mi cikarmak istiyorsun.
Halt edersin. Baska kapiya.
Ben de diyorum ki bütün müslümanlar (farzlari yerine getiren) putperesttir.
Günde bes vakit, icinde putlarin bulundugu icin kutsal kabul edilen, kabeye secde ediyorlar.
Allahiniz dört duvar arasina hapsolmus.
Yikin o duvarlari. Hem kendi kendinize yarattiginiz allahi hem de kendi beyninizi özgürlüge kavusturursunuz.
Korkuyorsunuz. Hristiyanliktan korkuyorsunuz. Yahudilikten korkuyorsunuz. Budistlikten korkuyorsunuz. Alevilikten korkuyorsunuz.
En cokta ateistlikten korkuyorsunuz. Cünkü süpheleriniz var. Süphe korkuyu dogurur.
Söyle derin bir nefes alin ve allah yoktur deyin. Korkmayin cin, min carpmaz. Biz ateistler yillarca diyoruz olagan üstü hic bir sey olmadi. Ne cin carpti ne allah. Tam tersine insan olmanin onurunu yakaladik ve kulluktan kurtulduk.
Darisi sizin basiniza...
tortikolis
Feb 5 2007, 11:37 PM
ben de zaman zaman gerek ortamdan dolayı bazen de çocukluktan kalma ağız alışkanlığıyla sunni yim diyorum ama ateistim diyen bir insan hiçbir dine hiçbir mezhebe içinde tanrı inancı olan hiçbir öğretiye dahil olamaz.
bir insan hem ateist hem de alevi olamaz bu konuyu o kadar kafana takma max o arkadaş cahilin tekiymiş.
dervish
Feb 5 2007, 11:41 PM
yahu bişey soracam bu alevilik dediğiniz şey neki kimi din kimi yaşam tarzı yaşam tarzı diyorsunuz kimide bir kavim ilk çıkış yeri neresi kaynakları neler. kimler öncülük etmiş kimlerin fikirleri ile oluşmuş. neden kızılbaş da derler alevilere. gibi sorular aklıma geliyor. sonra eğer alevilik bir ırk ise kökenleri kimlere dayanıyor.
buraya kadar tamam.
sonra hacı bektaş veli kimdir. onu kimlerden tanıyoruz nasıl biri nasıl bir hayat yaşamış edirneye neden gelmiş çanakkalde kimlerle ne konuşmuş neler yapmış. dediğiniz gibi şamanistmi şamanistse neden namaz kılmış oruç. tutumuş madem hazretin peşindesiniz neden onun yaptıklarını yapmıyorsunuz.
sonra alevilik hz aleyi sevemek onun yolundan gitmek ise aleviler neden hz alinin şehit edildiği son ana kadar yaptığı şeyi yapmazlar. benim namazım kılınmış demek tembellikmi yoksa doğrumu.
gibi çok soru aklım ageliyorda neyse artık yoruldum soru sormaktan.
orhan11
Feb 6 2007, 12:23 AM
Alevilik Islam'a tabi bir mezheptir.. Muhammed'in olumunden sonra, Muhammed'in yerine gecmesi gereken kisinin Ali oldugunu, bunu bizzat Muhammed'in vasiyet ettigini savunan kesim tarafindan olusturulmus bir mezheptir.. Cesitli kollari vardir.. Kuzey Afrika'dan, Hindistan'a kadar genis bir cografyaya yayilmislardir.. Bir cogu gibi Anadolu Alevi'leri de yerel kulturden etkilenip bazi degisiklikler gostermisler, ozellikle sunni Islam'in baskisi ve uyguladigi mezalimden dolayi farkli bir ozellik kazanmislardir.. Gunumuzde ise bir kesimi kendilerini Islam'dan tamamen soyutlamis, kimisi ise Islam'a tabi kalmistir.. Simdilerde bazi revizyonist calismalar yapanlar ise, Aleviligin mevcut tarihini yok sayip, bambaska bir tarih yaratmaya calismaktadirlar..
dervish
Feb 6 2007, 04:16 PM
QUOTE(orhan11 @ Feb 6 2007, 12:23 AM)

Alevilik Islam'a tabi bir mezheptir.. Muhammed'in olumunden sonra, Muhammed'in yerine gecmesi gereken kisinin Ali oldugunu, bunu bizzat Muhammed'in vasiyet ettigini savunan kesim tarafindan olusturulmus bir mezheptir.. Cesitli kollari vardir.. Kuzey Afrika'dan, Hindistan'a kadar genis bir cografyaya yayilmislardir.. Bir cogu gibi Anadolu Alevi'leri de yerel kulturden etkilenip bazi degisiklikler gostermisler, ozellikle sunni Islam'in baskisi ve uyguladigi mezalimden dolayi farkli bir ozellik kazanmislardir.. Gunumuzde ise bir kesimi kendilerini Islam'dan tamamen soyutlamis, kimisi ise Islam'a tabi kalmistir.. Simdilerde bazi revizyonist calismalar yapanlar ise, Aleviligin mevcut tarihini yok sayip, bambaska bir tarih yaratmaya calismaktadirlar..
meshep nedir oğuz
alevilik meshepse öncülük etmiş fikirleri ile ona uydukları bir imam hadi bir dede diyelim kimdir bu.
dediğin gibi hz alinin gelmesi gerektiğini savunuyolarsa bu bir siyasi görüştür. siyasi görüşten meshep çıkmaz. diyebilirizki alevilik bir meşreptir. bi r görüş bir siyasi görüş deriz.
ki alevilik bence bir meshep değildir. bir görüştür.
ve zamanla değişmiş hatta şimdide dediğin gibi değişmektedir.
o zaman aleviliği islamın içinde ne kadar görebiliriz bu herkesin kşişisel yorumudur.
max222
Feb 6 2007, 06:04 PM
QUOTE(siyahguel @ Feb 6 2007, 12:20 AM)

CEVAPAl sana arap salatasi.
Ne günde 5 vakiz mamaz kilan ve hacca giden alevidir, ne de ateist alevi vardir.
EMIN MISIN IYI ARASTIR, BEN EMINIM ARASTIRDIM VE VAR"Benim kabem insandir" ya da "
ASAGIDAKI SATIRLARINDA GÜNDE BESVAKIT KÂBEYE SECDE EDIYORLAR" CAHIL OLDUGUN BU SÖZÜNDEN BELLI OLUYOR , KÂBEYE SECDE EDILMIYOR ALLAH'A SECDE EDILIYOR KABE SADECE ¨BELLI BIR ISTIKAMETE YÖNELME AMACLI KUTSAL BIR MEKANDIR. AMA SEN SECDE EDILIYOR DEMENDEN YOLA CIKARSAK " Benim Käbem Insandir " DEMEK INSANA SECDE EDILIYOR ANLAMI CIKIYOR.'Her ne ararsan kendinde ara! Mekke'de Kudüs`te Hac'da değil'
diyen bir düsüncenin müritleri namaz falan kilmaz, hacca gitmez, oruc tutmaz. Hem bunlari yapiyor hem de aleviyim diyorsa aleviligin ne oldugunu bilmiyor demektir.
EVET BENDE BUNU ANLATMAYA CALISIYORUM BILMIYORLARAlevilerin hepsi allaha inanir, inanmiyorum ben atesitim diyorsa aleviligi bitmistir. DOGRU. Sünniligi biten ateistler gibi. Müslüman olmak
hristiyan olmak, alevi olmak, sünni olmak bir önceki kusakla baglantilidir. Ateist olmak kisinin kendi tercihidir.
Peki sen bu aciklamalarla nereye varmak istiyorsun. Sünniligi ve müslümanligi zeytinyagi gibi suyun üstüne mi cikarmak istiyorsun.
HAYIR , ÜSTTE ZATEN
Halt edersin. Baska kapiya.
Ben de diyorum ki bütün müslümanlar (farzlari yerine getiren) putperesttir.
BENDE DIYORUM KI BÜTÜN HAYVANLAR DINSIZDIR.
Günde bes vakit, icinde putlarin bulundugu icin kutsal kabul edilen, kabeye secde ediyorlar.
KABEYE SECDE EDILMIYOR CAHIL, KABE SADECE IBADET EDENLERIN BELLI BIR ISTIKAMETE YÖNELMEK AMACILIDIRAllahiniz dört duvar arasina hapsolmus.
Yikin o duvarlari. Hem kendi kendinize yarattiginiz allahi hem de kendi beyninizi özgürlüge kavusturursunuz.
Korkuyorsunuz. Hristiyanliktan korkuyorsunuz. Yahudilikten korkuyorsunuz. Budistlikten korkuyorsunuz. Alevilikten korkuyorsunuz.
ISLAMDAN KIM KORKUYOR ACABA . ateist forumda acilan basliklarin %99 'u islam ile ilgili
En cokta ateistlikten korkuyorsunuz.
TEK DISI KALMIS CANAVARDAN KIM KORKAR YAV
NESLINIZ TÜKENMIS FARKINDA DEGILSINIZCünkü süpheleriniz var. Süphe korkuyu dogurur. MU HA HA

BENIM HIC SÜPHEM YOK
Söyle derin bir nefes alin ve allah yoktur deyin.
NEDEN
?YAV NE ADAMLARSINIZ, BEN SIZE ALLAH'A INANIN DIYE YALVARIYORMUYUM. ISTEYEN INANIR ISTEYEN INANMAZ.Korkmayin cin, min carpmaz. Biz ateistler yillarca diyoruz olagan üstü hic bir sey olmadi. Ne cin carpti ne allah. Tam tersine insan olmanin onurunu yakaladik ve kulluktan kurtulduk.
HAYVANLAR DINSIZDIR. SIZINLE HAYVANLAR ARASINDA BIR FARK YOK OZAMAN
Darisi sizin basiniza...
BIZ INSANIZ HAYVAN DEGIL 
siyahguel
Feb 6 2007, 11:12 PM
Max senin amacin üzüm yemek degil, bagciyi dövmek. Her yazimi tekrar yazman gereksiz, yazmadan da cevap verebilirsin. Aklinda tutamiyorsan o baska.
Bes vakit namaz kilan ve allaha inamiyorum diyen ateist degildir. Aksine iddia eden varsa bize gönder, ateist abileri ona anlatir. Sen bosu bosuna aracilik yapma.
Müslümanlar putperesttir. Kabenin icindeki putlar sebebiyle kabeye secde ederler. Hac da 7 kere cevresinde dönerler. Seytan taslarlar. Bunlar yüzde yüz putperestliktir.
Benim kabem insandir diyen. insana secde ediyorsa ne mutlu ona.
Müslüman ve sünni olmak üstünlük falan degildir. Üstün oldugunu düsünmek bile basli basina insanliga yapilmis alcakliktir.
Düsmekten korksak agaca cikmazdik. Biz ateistlerin ciktigi agac cok uludur. Ama altindaki yobazlardan korkariz biz.
Korktun degil mi bir kere olsun allah yoktur demek icin. Ama beyninde acaba mi sorusu vardir eminim. Görmedinki allahi. Hic süphem yok diyorsun, yalan söylüyorsun. Bilinc altinda vardir. Bir psikologa gözük o cikarir.
Insanlarin allaha inanip, inanmamasi senin icin önemli degilse ne isin var bu forumda ve neden kendini yirtiyorsun. Yine yalan söylüyorsun. Yine bir psikologa gözük. Bütün insanlar tüm diger insanlarin kendisi gibi düsünmesini isterler ve onlari o yönde etkilemeye calisirlar. Bu ateistler icin de gecerlidir.
Insanlar biyolojik ve antropolojik olarak memeli hayvanlar grubuna dahildirler. Bir daha hayvanlar dinsizdir derken caktirmadan ateistlere hakaret etme kurnazligini düsünürken dikkat et. Allahin carpar sonra seni.
Al sana islami internet sayfalarimdan buldugum aciklamalar:
“Hayvanlar da kendi yaratılışlarına uygun olarak Yüce Allah’ı tesbih eden varlıklardır. Onlara kıymayınız.
İnsan, mahlûklar içinde, en üstün ve en şerefli olanıdır. Bütün cisimler madde olmaları bakımından birbirlerinden farksızdır. Hepsinin ağırlığı ve hacmi vardır. İnsan ve hayvan da, bu bakımdan, cansızlarla aynıdır. Fakat cisimler, özel halleri ile birbirinden ayrılır.
Bütün yaratılanlar, cansızlar, bitkilert ve hayvanlar olmak üzere üç cinse ayrılır. Hayvan cinsinin en kıymetlisi, en şereflisi insan neslidir.. Her cinsin nevleri arasında üstünlük sırası vardır. Yani, bir nev, başka nevden daha üstündür. Bir cinsin en üstün nevi, daha üstün olan cinsin en aşağı nevine yakın özellikler gösterir. Hatta, birçok sıfatları müşterek olur.
Hayvan cinsinin en aşağı nevi süngerlerdir. Beyazdırlar. Denizlerde yaşarlar. İrâdeli, istekli hareketleri vardır. Sularda yaşıyan binlerle ibtidâî hayvan vardır. Her nevden daha olgun, daha üstün başka bir nev yaratılmıştır.
Yaşamaları için, insan aklını şaşırtan şeyler ilhâm olunmuşdur. Bal arısı mühendis gibi, altı köşe petek yapar. Silindir yapsaydı aralarında boşluk kalırdı. Altıgen prizmalar arasında yer ziyan olmuyor. Dörtgen olsaydı, hacmları daha az olurdu. Arıya bunu bildiren kimdir? Allahü teâlâ (ilhâm) etmektedir.“
Isinize gelmeyince hayvanlar dinsizdir. Isinize gelince allah ilham eder.
Bize takunya yapmayin. Giymeyiz…
dervish
Feb 7 2007, 12:33 AM
ya şimdi ben bu konuya baktığımda enterasan şeyler gördün ve şaşırdım. ve şükrettim şimdi islama bir dolu küfürler ve hakaretler eden ateistler alevilik diyince durup düşünüyolar hımm alevilik evet onlar şöyleler onlar böyleler gibi şeyler söylüyorlar. madem ateistlik dinleri sorgulamak ( yada burada sorgulamak değilde küfür edilmek var) neden aleviliği sorgulamıyorlar aksine savunuluyor.
bunun nedeni acaba bu forumdaki ateistlerin kökeninin alevi aileler olmasımı diye bir soru geliyor aklıma hemen. ve şöyle bir etrafa baktığımda aleviliğin yavaşca ateizme kaydığını görüyorum. yani aleviler acaba (daha doğrusu kendini alevi sananlar) kendi çocuklarına aleviliği öğretemiyolarmı. pir sultan abdal ve hacı bektaş ın öğretileri nerede kaldı. yada sadace sunnilere karşı bir nefret öğretip onların ateist olmalarınamı sebeb oldular. yoksa bir hiç mi oluyorlar alevilik yavaştan sözde kalan bir kaç kelime olarakmı samah sadace tiyatrolarda gösterilen bir zikir olarakmı kalcak. bunlar merak konusu tabi. ama ne yazıkki değerler kayboluyor.
şunun yanlış anlaşılmasını istemem kesinlikle aleviğe karşı bir görüşüm yok hatta aleviliğin gerçek anlamıyla bende alevi derim kendime ama gerçek anlamıyla.
Uyusukkursun
Feb 7 2007, 01:19 AM
yahu sorduğun soruya sen bile inanmıyorsun
şu şekilde soruyorsun
"yani bir cok alevi var ki Allaha inanmiyor , müslümanligi kabul etmiyor, ama aleviyim diyor. Hem ateist hem alevi nasil oluyor bu?
evet bak sen bile aradaki çelişkiyi biliyorsun...
olmaz sende biliyorsun
eğer ben aleviyim ama ateistim diyen birisini tanıyorsan ondan uzak dur gerçekten oda ne oldugunu bilmeyen dengesizin tekidir

ben alevi kökenlere sahibim
ailem alevi
ben bir alevi çocuğuyum
aleviler peygamberlere aliye hasana hüseyine dua ederler
alevilik budur
allaha inanmayan bir adam peygamberine niye dua etsin?
ben ateistim ama alevi bir ailenin çocuğuyum
ben alevi değilim
ben ateistim
ayrıca alevilerin müslümanlığı reddettikleri filanda gerçek değil
bunlar bireysel düşüncelerdir
deli bir alevinin her dediğini tüm aleviler demiş gibi mi kabul edeceksiniz?
milletin ağzı torba değilki büzelim derler ya
bunu sizin anlamanız lazım
bu kabiliyete sahip değilmisiniz?
orhan11
Feb 7 2007, 02:20 PM
Dervish,
Alevilgi savundugumuzu nereden cikardin? Bize gore Alevilik de bir inanctir, o halde Islam'dan ve diger dinlerden farki yoktur.. Alevi'lere gore durum farklidir.. Kendilerini inanir olarak gormek istemeyen bir kesinm vardir.. Bu kesim yeni bir tarihi gecmis yaratmaya ugrasmaktadirlar.. Onlar kendilerini Ateizm'e yakin grebilir, ama Ateizm Alevi'lige yakin degil, ona da karsidir..
(Not: Alevilik bir Islam mezhebidir.. Ayni gorusu tasiyan Sii'lik nasil bir mezhepse, Alevilik de mezheptir.. Zaten Mezhepler'in bir cogu politik nedenlerle olusmustur.. Alevilik mezhep olmasinin yani sira, alt mezhebleri ve tarikatlari ile birlikte oldukca genis bir mezheptir..)
dervish
Feb 7 2007, 03:47 PM
QUOTE(orhan11 @ Feb 7 2007, 02:20 PM)

Dervish,
Alevilgi savundugumuzu nereden cikardin? Bize gore Alevilik de bir inanctir, o halde Islam'dan ve diger dinlerden farki yoktur.. Alevi'lere gore durum farklidir.. Kendilerini inanir olarak gormek istemeyen bir kesinm vardir.. Bu kesim yeni bir tarihi gecmis yaratmaya ugrasmaktadirlar.. Onlar kendilerini Ateizm'e yakin grebilir, ama Ateizm Alevi'lige yakin degil, ona da karsidir..
(Not: Alevilik bir Islam mezhebidir.. Ayni gorusu tasiyan Sii'lik nasil bir mezhepse, Alevilik de mezheptir.. Zaten Mezhepler'in bir cogu politik nedenlerle olusmustur.. Alevilik mezhep olmasinin yani sira, alt mezhebleri ve tarikatlari ile birlikte oldukca genis bir mezheptir..)
alevilik bir meshep değildir şii liğin bir meshep olmadığı gibi bunlar siyasi olarak ayrılmışlardır. görüşleri tamamen siyasi dir. islamda meshepler hiçbir zaman birbiriyle terz düşmez. meshepler sadece ictihadi meselelerde birbirinden ayrılırlar siyasete karışmazlar. dini fıkhi ve islami hukuka göre ayrılırlar oda bir ayrılık değildir bir bütünlük temsil eder ve dini kolaylaştırır.
siz sunni şafi hanbeli maliki liği tek bir sunni bir meshep olarak görüyorsanız bunu bilmem.
bu meshep çeşitliliği bizim uygulamalarızı kolaylaştırır. mesala benim biyerim kanadığında ve bu kan durmuyorsa ben şafinin abdest konusundaki ictihadına uyarım ona göre niyet eder onu uygularım. bu benim abdestimin kan ile bozulmamasını sağlar o kanın durmasını beklemek yerine namazımı vaktinde kılarım.
ama alevilik ayrı bir siyasi yaklaşımdır. islamın bir meshebi değildirler. şiilerde öyle şii lik hz hüseyinin hanımına dayanır. hz ömerin persleri yandiği zamanda. hz hüseyinin pers kralının kızı ile evlenmesi sebebi ve kerbela faciası öne sürülerek orataya çıkmış siyasi bir yaklaşım işte ne ise odur. zaten dikkat ederseniz şii ler genelde iran kökenlidirler. yani bir meshepten ziyade bir meşreptirler. sebebide budur. konu çok derin aslında burada detaylı bir anlatım ister sadace bu değil tabi.
tarikat konusuna gelince tarikat islamın alt bir basmağı değildir. o islamın içinde bir kümede değildir. tarikat ap ayrı bir yaklaşımdır. bunuda aslında bir meşrap gibi görebiliriz ama daha farklıdır.
sözün sonu şiilik gibi alevilikte bir mezhep değildir.
ezkamo
Feb 7 2007, 03:50 PM
Aslında çok gereksiz bir başlık. Zaten bu arkadaşımızda bir başlık açma hastalığı var. Çoğu da zaten tavan arasına gidiyor. Bir de yakınıyor arkadaşımız. Yakınacağına araştır bir şeyler oku. Bilgilen. Biz de bilginden yararlanalım.
Aleviliğe gelince. Ben de alevi kökenliyim. Gördünüz mü bu ateistler hep alevi! Zaten bu ülkedeki en büyük düşmanlarınız bu aleviler. Asırlardır köklerini kurutmaya çalıştınız ama başaramadınız.
Artık bunları aşalım. Önce insan olun. Sonra ne olursanız olun. Zaten bu bilince ulaşmış bir insanın kökenle uğraşmayacağı da bir gerçektir. Bu arkadaşımız bu cehaleti temelinde zaten bu başlığı açmıştır.
Dünyada sınırlar kalkıyor. Bizler de halen alevilik sünilikle uğraşıyoruz. Dinle uğraşıyoruz. Türk-Kürtle uğraşıyoruz. Bu nedir biliyor musunuz? Ne kadar geri kalmış bir toplum oluşumuzun göstergesidir. Uygar toplumlar bilgi çağını yakalamış ve bunun gerekleri doğrultusunda hareket ederken biz daha nelerle uğraşıyoruz.
Egemenlerin işte böyle geri kalmış toplumlarda etkin köken ayrılığını yaratarak onları uyutma politikasıdır bunun adı. Max gibiler de olmazsa kimin sırtından geçinecekler. Aşı işi olmaz ama dini olsun. Senin aşın işin olmadıktan sonra bu ülkede süründükten sonra dinin olsa ne olur olmasa ne olur. Türklüğün olsa ne olur olmazsa ne olur. Emperyalistlerin kuklası bir ülke haline gelmişsin. İçerdeki işbirlikçilerini de görüyorsun. Bunlar önemli değil. Önemli olan dinin. Önemli olan Türklüğün.
Her şeyden önce onurlu olacaksın. Onursuz bir müslüman olacağına, onursuz bir Türk olacağına hiç olma daha iyi olur. Atatürk çıkmış seni kuldan yurtaşa taşımış, dünyaya onurlu Türk damgasını vurmuş ama bunun bilincinde olmayıp Atatürk'e dudak bükerler. Varsa yoksa dinleri. İşte arapları görüyorsunuz. Müslüman olsalar ne yazar. Ben müslüman olsam bunlardan utanç duyarım. Bu da yetmiyormuş gibi bunlara özenirler. Güler misin, ağlar mısın?
Müslüman kardeşlerim. Yanlış yoldasınız. Uyanın artık. Çağımız bilgi çağı. Bu çağı yakalamak için de akılcı olmak gerekiyor. Bilimin yolundan gitmek gerekiyor. Atatürk işte zamanında bunları gördü. Dine sarılacağınıza Atatürkü anlamaya çalışın. Dine sarıldığınız kadar Atatürk'e sarılmış olsaydınız şüphesiz bu durumda olmazdık. Ülkeniz ve milletiniz için bunları temel alın. Ondan sonra da ibadetinizi yapın. Kimse bu hakkınızı elinizden almadı. Uygar ülkeler de bunu yaparak o uygarlığı yakaladılar. Ama müslüman ülkelere bakın. Her şey ortada. Bu örnekler ortada dururken bu yanlışa düşmeyin.
Sonuç olarak alevi, süni, Türk-Kürt olmamız önemli değil. Önemli olan insan olmamız. Senin süni benim alevi olmam bir tesadüftür. Çıkar çatışmalarının bir ürünüdür. Bizler de bu çatışmaların bir eseriyiz. Artık bunları anlayalım. İnsan olmanın bilincine varıp insanca yaşamanın yollarını arayalım. Bağımsız, demokratik bir ülkede kardeşçe yaşamak için üzerimize düşeni yapalım. Bunu yapamadığımız sürece hiç bir yere varamayız.
max222
Feb 7 2007, 07:48 PM
QUOTE(siyahguel @ Feb 7 2007, 12:12 AM)

Max senin amacin üzüm yemek degil, bagciyi dövmek. Her yazimi tekrar yazman gereksiz, yazmadan da cevap verebilirsin. Aklinda tutamiyorsan o baska.
Bes vakit namaz kilan ve allaha inamiyorum diyen ateist degildir. Aksine iddia eden varsa bize gönder, ateist abileri ona anlatir. Sen bosu bosuna aracilik yapma.
Müslümanlar putperesttir. Kabenin icindeki putlar sebebiyle kabeye secde ederler. Hac da 7 kere cevresinde dönerler. Seytan taslarlar. Bunlar yüzde yüz putperestliktir.
Benim kabem insandir diyen. insana secde ediyorsa ne mutlu ona.
Müslüman ve sünni olmak üstünlük falan degildir. Üstün oldugunu düsünmek bile basli basina insanliga yapilmis alcakliktir.
Düsmekten korksak agaca cikmazdik. Biz ateistlerin ciktigi agac cok uludur. Ama altindaki yobazlardan korkariz biz.
Korktun degil mi bir kere olsun allah yoktur demek icin. Ama beyninde acaba mi sorusu vardir eminim. Görmedinki allahi. Hic süphem yok diyorsun, yalan söylüyorsun. Bilinc altinda vardir. Bir psikologa gözük o cikarir.
Insanlarin allaha inanip, inanmamasi senin icin önemli degilse ne isin var bu forumda ve neden kendini yirtiyorsun. Yine yalan söylüyorsun. Yine bir psikologa gözük. Bütün insanlar tüm diger insanlarin kendisi gibi düsünmesini isterler ve onlari o yönde etkilemeye calisirlar. Bu ateistler icin de gecerlidir.
Insanlar biyolojik ve antropolojik olarak memeli hayvanlar grubuna dahildirler. Bir daha hayvanlar dinsizdir derken caktirmadan ateistlere hakaret etme kurnazligini düsünürken dikkat et. Allahin carpar sonra seni.
Al sana islami internet sayfalarimdan buldugum aciklamalar:
“Hayvanlar da kendi yaratılışlarına uygun olarak Yüce Allah’ı tesbih eden varlıklardır. Onlara kıymayınız.
İnsan, mahlûklar içinde, en üstün ve en şerefli olanıdır. Bütün cisimler madde olmaları bakımından birbirlerinden farksızdır. Hepsinin ağırlığı ve hacmi vardır. İnsan ve hayvan da, bu bakımdan, cansızlarla aynıdır. Fakat cisimler, özel halleri ile birbirinden ayrılır.
Bütün yaratılanlar, cansızlar, bitkilert ve hayvanlar olmak üzere üç cinse ayrılır. Hayvan cinsinin en kıymetlisi, en şereflisi insan neslidir.. Her cinsin nevleri arasında üstünlük sırası vardır. Yani, bir nev, başka nevden daha üstündür. Bir cinsin en üstün nevi, daha üstün olan cinsin en aşağı nevine yakın özellikler gösterir. Hatta, birçok sıfatları müşterek olur.
Hayvan cinsinin en aşağı nevi süngerlerdir. Beyazdırlar. Denizlerde yaşarlar. İrâdeli, istekli hareketleri vardır. Sularda yaşıyan binlerle ibtidâî hayvan vardır. Her nevden daha olgun, daha üstün başka bir nev yaratılmıştır.
Yaşamaları için, insan aklını şaşırtan şeyler ilhâm olunmuşdur. Bal arısı mühendis gibi, altı köşe petek yapar. Silindir yapsaydı aralarında boşluk kalırdı. Altıgen prizmalar arasında yer ziyan olmuyor. Dörtgen olsaydı, hacmları daha az olurdu. Arıya bunu bildiren kimdir? Allahü teâlâ (ilhâm) etmektedir.“
Isinize gelmeyince hayvanlar dinsizdir. Isinize gelince allah ilham eder.
Bize takunya yapmayin. Giymeyiz…
ben hem Alevi hemde ateist olma sacmaligindan bahsediyorum , al sana bir link ve oku hem alevi hemde ateist insan varmismiymis yokmuymus. Iste sizingibilerin ateistligide böyle sacma sapan.
http://www.milliyet.com.tr/2005/07/05/guncel/gun01.htmlHADI , SENDE BIR KERE ALLAH VARDIR, ONA INANIYORUM DESENE, niye diyemiyorsun, dilini mi yuttun. ( sacma bir istekte bulundugunun farkina vardinmi simdi

)
halâ cahilligini sürdürüyorsun , biraz arastirarak yaz , kâbe nedir onu bilmiyorsun.
Bu forum da ne isim var , söyleyim

, senin gibi kara cahilleri burada rezil etmek
yasiz inanmadiginiz bir sey hakkinda neden bukadar tartisirsiniz , inanmiyorsaniz inanmiyorsunuzdur , Allah yoksa yoktur olay bukadar basit, neyin tartismasini yapiyorsunuz. SEN BUNA CEVAP VER ÔNCE
sana tekrar soruyorum HAYVANLAR DINSIZMIDIR; DEGILMIDIR. buna cevap ver bakalim.
ben diyorum ki bütün hayvanlar dinsizdir.
Ayrica , insanlar memeli hayvanlar grubuna girer , demissin, sana desemki, senin annen ve baban memeli birer hayvandir desem bana kizarsin ama.
bana islami sitelerden örnek vermissin, ateist forumda ateistlerin tamami günde kac sefer allhin ismini zikrediyorlar, bunlar da ozaman dindar , buna ne dersin.
"Isinize gelmeyince hayvanlar dinsizdir. Isinize gelince allah ilham eder." demissin. Aynen öyle sizde isinize gelmeyince hayvanlarin nasil allahi zikrettiginden örnekler yazarsiniz.
hadi sana bol süpheler.
max222
Feb 7 2007, 08:24 PM
QUOTE(ezkamo @ Feb 7 2007, 04:50 PM)

Aslında çok gereksiz bir başlık. Zaten bu arkadaşımızda bir başlık açma hastalığı var. Çoğu da zaten tavan arasına gidiyor. Bir de yakınıyor arkadaşımız. Yakınacağına araştır bir şeyler oku. Bilgilen. Biz de bilginden yararlanalım.
Aleviliğe gelince. Ben de alevi kökenliyim. Gördünüz mü bu ateistler hep alevi! Zaten bu ülkedeki en büyük düşmanlarınız bu aleviler. Asırlardır köklerini kurutmaya çalıştınız ama başaramadınız.
Artık bunları aşalım. Önce insan olun. Sonra ne olursanız olun. Zaten bu bilince ulaşmış bir insanın kökenle uğraşmayacağı da bir gerçektir. Bu arkadaşımız bu cehaleti temelinde zaten bu başlığı açmıştır.
Dünyada sınırlar kalkıyor. Bizler de halen alevilik sünilikle uğraşıyoruz. Dinle uğraşıyoruz. Türk-Kürtle uğraşıyoruz. Bu nedir biliyor musunuz? Ne kadar geri kalmış bir toplum oluşumuzun göstergesidir. Uygar toplumlar bilgi çağını yakalamış ve bunun gerekleri doğrultusunda hareket ederken biz daha nelerle uğraşıyoruz.
Egemenlerin işte böyle geri kalmış toplumlarda etkin köken ayrılığını yaratarak onları uyutma politikasıdır bunun adı. Max gibiler de olmazsa kimin sırtından geçinecekler. Aşı işi olmaz ama dini olsun. Senin aşın işin olmadıktan sonra bu ülkede süründükten sonra dinin olsa ne olur olmasa ne olur. Türklüğün olsa ne olur olmazsa ne olur. Emperyalistlerin kuklası bir ülke haline gelmişsin. İçerdeki işbirlikçilerini de görüyorsun. Bunlar önemli değil. Önemli olan dinin. Önemli olan Türklüğün.
Her şeyden önce onurlu olacaksın. Onursuz bir müslüman olacağına, onursuz bir Türk olacağına hiç olma daha iyi olur. Atatürk çıkmış seni kuldan yurtaşa taşımış, dünyaya onurlu Türk damgasını vurmuş ama bunun bilincinde olmayıp Atatürk'e dudak bükerler. Varsa yoksa dinleri. İşte arapları görüyorsunuz. Müslüman olsalar ne yazar. Ben müslüman olsam bunlardan utanç duyarım. Bu da yetmiyormuş gibi bunlara özenirler. Güler misin, ağlar mısın?
Müslüman kardeşlerim. Yanlış yoldasınız. Uyanın artık. Çağımız bilgi çağı. Bu çağı yakalamak için de akılcı olmak gerekiyor. Bilimin yolundan gitmek gerekiyor. Atatürk işte zamanında bunları gördü. Dine sarılacağınıza Atatürkü anlamaya çalışın. Dine sarıldığınız kadar Atatürk'e sarılmış olsaydınız şüphesiz bu durumda olmazdık. Ülkeniz ve milletiniz için bunları temel alın. Ondan sonra da ibadetinizi yapın. Kimse bu hakkınızı elinizden almadı. Uygar ülkeler de bunu yaparak o uygarlığı yakaladılar. Ama müslüman ülkelere bakın. Her şey ortada. Bu örnekler ortada dururken bu yanlışa düşmeyin.
Sonuç olarak alevi, süni, Türk-Kürt olmamız önemli değil. Önemli olan insan olmamız. Senin süni benim alevi olmam bir tesadüftür. Çıkar çatışmalarının bir ürünüdür. Bizler de bu çatışmaların bir eseriyiz. Artık bunları anlayalım. İnsan olmanın bilincine varıp insanca yaşamanın yollarını arayalım. Bağımsız, demokratik bir ülkede kardeşçe yaşamak için üzerimize düşeni yapalım. Bunu yapamadığımız sürece hiç bir yere varamayız.
öncelikle sen ateistmisin yoksa alevimi? bunu belirleyelim, alevi kökenliyim diyorsun, aleviyim diyebiliyormusun
Aleviyim diyorsan Allah'a inanmayan alevi olamaz,sadece ateist olabilir. olsada sahte alevidir. eger ateistim diyorsan, alevi olamazsin, cünkü aleviler allah'a inanirlar. hem aleviyim hemde ateistim olmaaaaaz , sacmaliktir bu.
ya inaniyorsundur yada inanmiyorsundur.
atatürk'e gelince asagidakileri bir oku bakiim, ne demis Atatürk
Atatürk, 7 Şubat 1923'te Zağnos Paşa Camii'nde halka hitap etmiştir. Bu konuşmanın orijinal metni şöyledir:"Ey millet, Allah birdir. Şanı büyüktür. Allah'ın selâmeti, atıfeti ve hayrı üzerinize olsun. Peygamberimiz Efendimiz, Cenâb-ı Hak tarafından insanlara hakâyık-ı diniyyeyi tebliğe me'mur rasûl olmuştur. Kanun-u Esâsîsi, cümlemizce malûmdur ki, Kur'anı Azümişşandaki nusustur. İnsanlara feyz vermiş olan dinimiz, son dindir. Ekmel dindir. Çünkü dinimiz akla, mantığa, hakikate tamamen tevâfuk ve tetâbuk ediyor. Eğer akla, mantığa, hakîkate tevâfuk etmemiş olsaydı, bununla diğer kavânin-i tabiiyye-i ilâhiyye beyninde tezad olması icab ederdi. Çünkü bilcümle kavanin-i kevniyyenin menbaı Cenab-ı Haktır.
Arkadaşlar; Cenab-ı Peygamber mesaisinde iki dâra, iki hâneye mâlik bulunuyordu. Biri kendi ikâmet eylediği hânesi, diğeri din işleriyle iştigal buyurduğu Allah'ın evi idi. Kendi husûsi işlerini kendi evinde görür, âmmenin, ümmetin hizmetini de Allah'ın evi olan câmi-i şerîf'te rü'yet eylerdi. Biz de hazret-i peygamber'in usûlüne ikdida ederek, milletimize teallük eden husus için şu Beytullah'ta toplandık. Şimdi Hazret-i Allah'ın huzurundayız. Bunu bana müyesser eden Balıkesir'in dindar ve kahraman insanlarına arz-ı şükran ederim. Çok memnunum ve bu vesile ile büyük bir sevâba nâil olacağımı ümid ediyorum.
Efendiler, câmiler birbirimizin yüzüne bakmaksızın yatıp kalkmak için yapılmamıştır. Her şeyden evvel itâat ve inkıyâd-ı tâmme ile ibâdet, din ve dünya için neler yapılması lâzım geldiğini düşünmek için yapılmıştır. Millet işlerinde her ferd başlı başına bir hizmet ifa etmelidir. İşte biz de burada din ve dünya için istiklâl ve istikbâlimiz için, bilhassa hâkimiyetimiz için neler düşündüğümüzü meydana koyalım. Ben yalnız kendi düşüncemi söylemek istemiyorum. Hepinizin düşüncelerini anlamak istiyorum. Amal-i milliyye, irâde-i milliyye yalnız bir şalısın düşüncesinden değil, bil'umum efrâd-ı milletin arzularının, emellerinin muhassalasından ibârettir.
Binaenaleyh benden ne öğrenmek, ne sormak istiyorsanız serbestçe sormanızı rica ederim."
--------------------------------
Metnin Bugünkü Türkçesi:"Ey millet! Allah birdir, şanı büyüktür. Allah'ın selâmeti, sevgi ve iyiliği üzerinize olsun. Peygamberimiz Efendimiz Hazretleri, Cenâb-ı Hak tarafından insanlara dinî hakikatleri tebliğe memur edilmiş ve resul olmuştur. Temel nizamı, hepimizin bildiği Kur'ân-ı Azimüşşan'daki açık ve kesin hükümlerdir.
İnsanlara maneví mutluluk vermiş olan dinimiz, son dindir, mükemmel dindir. Çünkü dinimiz; akla, mantığa ve gerçeklere tamamen uymakta ve uygun gelmektedir. Eğer akla, mantığa ve gerçeklere uymamış olsa idi bununla diğer ilâhî tabiat kanunları arasında birbirine zıtlık olması gerekirdi. Çünkü bütün tabiat kanunlarını yapan Cenab-ı Hak'tır.
Arkadaşlar! Cenab-ı Peygamber çalışmalarında iki yere, iki eve sahipti. Biri kendi evi, diğeri Allah'ın evi idi. Millet işlerini Allah'ın evinde yapardı. Hazret-i peygamber'in mübarek yollarını takip ederek bu dakikada milletimize ve milletimizin şimdiki ve geleceğine ait konuları görüşmek maksadıyla bu kutsal yerde, Allah'ın huzurunda bulunuyoruz. Beni bu şerefe kavuşturan Balıkesir'in dindar ve kahraman insanlarıdır. Bundan dolayı çok memnunum. Bu vesile ile büyük bir sevaba nail olacağımı ümit ediyorum.
Efendiler! Camiler birbirimizin yüzüne bakmaksızın yatıp kalkmak için yapılmamıştır. Camiler, söylenenleri dinleme ve ibadet ile beraber din ve dünya için neler yapılması lazım geldiğini düşünmek, yani birbirimizin görüş ve düşüncelerini almak için yapılmıştır. Millet işlerinde her ferdin zihninin başlı başına faaliyette bulunması lâzımdır. İşte biz de burada din ve dünya için, geleceğimiz için her şeyden önce hakimiyetimiz için neler düşündüğümüzü meydana koyalım.
Ben yalnız kendi düşüncemi söylemek istemiyorum. Hepinizin düşüncelerini anlamak istiyorum. Millî emeller, millî irade yalnız bir şahsın düşünmesinden değil, millet fertlerinin tamamının arzularının, emellerinin bileşkesinden ibarettir. Bundan dolayı benden ne öğrenmek, ne sormak istiyorsanız serbestçe sormanızı rica ederim."
07 Şubat 1923 BALIKESİR - Zağnos Paşa Camii
max Atatürk'ü müslüman yapma hastalığı sana da mı bulaştı?
max222
Feb 7 2007, 08:40 PM
QUOTE(Uyusukkursun @ Feb 7 2007, 02:19 AM)

yahu sorduğun soruya sen bile inanmıyorsun
şu şekilde soruyorsun
"yani bir cok alevi var ki Allaha inanmiyor , müslümanligi kabul etmiyor, ama aleviyim diyor. Hem ateist hem alevi nasil oluyor bu?
evet bak sen bile aradaki çelişkiyi biliyorsun...
olmaz sende biliyorsun
eğer ben aleviyim ama ateistim diyen birisini tanıyorsan ondan uzak dur gerçekten oda ne oldugunu bilmeyen dengesizin tekidir

ben alevi kökenlere sahibim
ailem alevi
ben bir alevi çocuğuyum
aleviler peygamberlere aliye hasana hüseyine dua ederler
alevilik budur
allaha inanmayan bir adam peygamberine niye dua etsin?
ben ateistim ama alevi bir ailenin çocuğuyum
ben alevi değilim
ben ateistim
ayrıca alevilerin müslümanlığı reddettikleri filanda gerçek değil
bunlar bireysel düşüncelerdir
deli bir alevinin her dediğini tüm aleviler demiş gibi mi kabul edeceksiniz?
milletin ağzı torba değilki büzelim derler ya
bunu sizin anlamanız lazım
bu kabiliyete sahip değilmisiniz?
ben tüm aleviler icin söylemiyorum ve tüm alevilerde böyledir demiyorum kesinlikle. ama böyle olanlar var diyorum. hem aleviyim deyip hemde ateist olmak sacma bir seydir. böyle bir sey olamaz olmamali AMA VAR.
su linki oku istersen bir
http://www.milliyet.com.tr/2005/07/05/guncel/gun01.html
orhan11
Feb 7 2007, 09:41 PM
Dervish,
yorumunu sunni gozlugu ile bakarak yapmissin.. O gozlukle bakarsan, ehli sunnet denilen mezhepler (Hanefi, Hanbeli, Safi, Maliki) disindakiler mezhep degildir ve sayilmazlar.. Ama biz Sunni gozlugu ile degil, disardan ve objektif olarak baktigimizdan farkli seyler goruyoruz.. Gorduklerimizi soracak olursan, suruyle mezhep derim.. Islam'da sayilabildigi kadariyla 100'un uzerinde mezhepten soz edilir.. Bak sana bazilarinin ismini vereyim; Mutezile, Sia, Murcie, Havaric, Mucessime, Musebbihe, Venhabiye, Cebriye, Hululiye, Neccariye, Noktaviye, Ibaziye, Naciye, Batiniye, Babiye, Kaadiniye, Bahaiyye, Durzilik, Yezidilik, Nusayrilik, Seyhilik, Selefiye, Maturidiye, Vahhabilik, Esariye, Zeydiyye, Ismailiyye, Imamiyye... Bu verdiklerim sadece kucuk bir kismidir.. Bunlarin alt mezhepleri, ve suruyle tarikatlari vardir.. Falan filan...
Ozetleyecek olursak, mezhep'ler siyasi veya yorum farkliiklari nedeniyle olusmustur.. Sunni'ler ehli sunnet mezhepleri disindakilere itibar etmezler.. Digerleri de ehli sunnet mezheplere.. Bu nedenle asilar boyunca dinkardesleri aralarinda bolunmus, bolunup bolunup birbirlerini kesmislerdir..
agnostik
Feb 7 2007, 10:11 PM
hem ateist hem alevi olunmaz.hem alevi hem ateistim diyene salak derim.ama alevi kökenli olmak başka.ben de alevi bir aileye mensubum.ama agnostiğim, alevi değilim.
dervish
Feb 7 2007, 11:05 PM
QUOTE(orhan11 @ Feb 7 2007, 09:41 PM)

Dervish,
yorumunu sunni gozlugu ile bakarak yapmissin.. O gozlukle bakarsan, ehli sunnet denilen mezhepler (Hanefi, Hanbeli, Safi, Maliki) disindakiler mezhep degildir ve sayilmazlar.. Ama biz Sunni gozlugu ile degil, disardan ve objektif olarak baktigimizdan farkli seyler goruyoruz.. Gorduklerimizi soracak olursan, suruyle mezhep derim.. Islam'da sayilabildigi kadariyla 100'un uzerinde mezhepten soz edilir.. Bak sana bazilarinin ismini vereyim; Mutezile, Sia, Murcie, Havaric, Mucessime, Musebbihe, Venhabiye, Cebriye, Hululiye, Neccariye, Noktaviye, Ibaziye, Naciye, Batiniye, Babiye, Kaadiniye, Bahaiyye, Durzilik, Yezidilik, Nusayrilik, Seyhilik, Selefiye, Maturidiye, Vahhabilik, Esariye, Zeydiyye, Ismailiyye, Imamiyye... Bu verdiklerim sadece kucuk bir kismidir.. Bunlarin alt mezhepleri, ve suruyle tarikatlari vardir.. Falan filan...
Ozetleyecek olursak, mezhep'ler siyasi veya yorum farkliiklari nedeniyle olusmustur.. Sunni'ler ehli sunnet mezhepleri disindakilere itibar etmezler.. Digerleri de ehli sunnet mezheplere.. Bu nedenle asilar boyunca dinkardesleri aralarinda bolunmus, bolunup bolunup birbirlerini kesmislerdir..
bu saydıklarının bazısı mezhep bazısı değildir. sen önce bir meshebin tanımı oku sonra bide meşrebe bak sonra aleviliği oku sonra şialığı sonra vehabiliği ve diğerlerini oku sonra tartışalım ben burada uzun anlatmam anlatamam uğraşamam.
sen böyle bilmek istiyorsan böyle bil
sii lerde meshep derler ama yukarıda saydığım sebebler ve başka sebeblerden değillerdir. bir meshebin nasıl olduğunu bilmeyen birine neyin meshep neyin olmadığını anlatamam.
öğren konuşalım.
orhan11
Feb 7 2007, 11:44 PM
Sana aslinda mezhebin ne oldugunu satir satir ogretirdim ama, sende ogrenme istegi gormuyorum.. Cunku at gozlugu (sunni gozlugu) takmissin.. Kisacasi Islam'i Sunni goruslerden ibaret sayan, bir Islam cahilisin.. Yine de Islam mezheplerini ogrenmek istersen, sana kucuk bir ders verebilirim.. Ama rica edeceksin.. Lutfen falan diyeceksin..
xerken
Feb 7 2007, 11:50 PM
İleri derecede yobaz bir kişisin Bir ateist olarak alevileri daha çok seviyorum sebebi sie sünni leri % 5 i adam gibi adamken alevilerin %70 iadam gibi adamdır.Onlar sünni ler gibi sivasta 32 kişiyi diri diri de yakmadı allahu ekber diyerek ben öylesi adamın ta.....
Bir sünni olarak doğdum ama elimde olsa alevi olarak doğmak isterdim.
siyahguel
Feb 7 2007, 11:58 PM
QUOTE(max222 @ Feb 7 2007, 08:48 PM)

ben hem Alevi hemde ateist olma sacmaligindan bahsediyorum , al sana bir link ve oku hem alevi hemde ateist insan varmismiymis yokmuymus. Iste sizingibilerin ateistligide böyle sacma sapan.
http://www.milliyet.com.tr/2005/07/05/guncel/gun01.htmlHADI , SENDE BIR KERE ALLAH VARDIR, ONA INANIYORUM DESENE, niye diyemiyorsun, dilini mi yuttun. ( sacma bir istekte bulundugunun farkina vardinmi simdi

)
halâ cahilligini sürdürüyorsun , biraz arastirarak yaz , kâbe nedir onu bilmiyorsun.
Bu forum da ne isim var , söyleyim

, senin gibi kara cahilleri burada rezil etmek
yasiz inanmadiginiz bir sey hakkinda neden bukadar tartisirsiniz , inanmiyorsaniz inanmiyorsunuzdur , Allah yoksa yoktur olay bukadar basit, neyin tartismasini yapiyorsunuz. SEN BUNA CEVAP VER ÔNCE
sana tekrar soruyorum HAYVANLAR DINSIZMIDIR; DEGILMIDIR. buna cevap ver bakalim.
ben diyorum ki bütün hayvanlar dinsizdir.
Ayrica , insanlar memeli hayvanlar grubuna girer , demissin, sana desemki, senin annen ve baban memeli birer hayvandir desem bana kizarsin ama.
bana islami sitelerden örnek vermissin, ateist forumda ateistlerin tamami günde kac sefer allhin ismini zikrediyorlar, bunlar da ozaman dindar , buna ne dersin.
"Isinize gelmeyince hayvanlar dinsizdir. Isinize gelince allah ilham eder." demissin. Aynen öyle sizde isinize gelmeyince hayvanlarin nasil allahi zikrettiginden örnekler yazarsiniz.
hadi sana bol süpheler.
Bütün kendi kendine bir yaratici yaratanlarin beyni mühürlüdür. Sende onlardan birisin max. tekrar ediyorum, bir insan hem ben aleviyim hem de ateistim diyorsa bu esyanin tabiatina aykiridir.
Ateist olmadan önce ben de bir yaraticinin olabilecegine inaniyordum. Senin anlayamadigin ya da anlamak istemedigin süpheler beynimi kemiriyordu, arastirdim ateist oldum. Yani önceleri kendi kendime yüzlerce kez allah vardir demisimdir. Ama simdi biliyorum ki allah yok, sadece inanlarin beyninde var. Ama sen sana toplum veya ailen tarafindan zikr edilen, enjekte edilen gerici düsüncelerin disina cikamiyorsun. Aradaki fark bu.
Kabe insanlarin yaptigi bir dört duvardir. Icindeki cesitli kabilelere ait totemler, islamin gelismesi paralelinde ve zaman icinde yikilmis, dis duvarlari ve örtüsüyle islam totemi haline getirilmistir.
Bir zamanlar mescidi aksaya secde eden müslümanlar, kivirtan dansözler gibi, tekrar kabeye yönelmislerdir,
putperest baskilar yüzünden. Islamiyet diger bütün dinler gibi putperestliktir. Hem sekilcilik yönünden hem felsefi yönden. (tabi bunlari senin anlaman icin beynindeki demir perdeyi yikman lazim)
Burasi ateist forum, burada yasanir ateizmin en güzeli. Senin gibi yobazlarin toplum icindeki etkisini yok etmek icin tartisiyoruz. Insanlara, insan olmanin onurunu yasatmak, bagimsiz düsünebilmelerini saglamak icin bir kac kelime döktürüyoruz iste. Kimseyi rezil etmek gibi bir maksadimiz yok. Biz insanin kendi kendini rezil etmesini önlemeye calisiyoruz.
Bütün insanlar memeli hayvanlar grubuna girer. Senin annen, baban da, benimkiler de. Bunda kizacak bir durum yok.
Senin görüsüne göre bütün hayvanlar dinsizdir. Insanlar disindaki hayvanlarla konusacak ve onlarin fikirlerini ögrenecek kadar hayvanca biliyorsan ne mutlu sana.
Ben de diyorum ki, ben ateistim diyen ve insan olmayan bir hayvana rastlamadim
Ama senin gibilerin yazilarini okuyunca, bunlar insan olamaz diyorum kendi, kendime…
Uyusukkursun
Feb 8 2007, 01:16 AM
milliyet gazetesinin internet sitesinden verdiğiniz linkdeki yazılara göz attım
burada bir problem var
ama bu problem maalesef bu başlığı açan arkadaşın yorumunda
problem ne mi?
arkadaşın alevi ateist olur mu sorusunu sormasına neden olan şey milliyet gazetesindeki yazı
bu yazıda geçen bir çümleyi alıntı yapıyorum "...Aleviliğin "etnik" bir özellik taşımaya başlamasının bir işareti olarak değerlendiriliyor..."
evet bu yazıyı okuduktan sonra düşündümde bu yazıyı yazanlar içinde ben bir "alevi ateistim"
ama burada bütün anlamlar birbirine giriyor
bu başlığı açan arkadaş kime neye neden sitem ediyor?
alevilere mi?
bu araştırmayı yapanlara mı?
bence sitem edilmesi gereken kişi
aleviliği bir etnik kimlik olarak kullananlar
bu kadar çok kavram olunca onları bir araya getirmekte zor oluyor herhalde...
ama bunu siz anlayın be güzel kardeşim
bak ne güzel sende biliyorsun alevi ateist olmayacağını olamayacağını
o zaman hata kimde?
şahsen aleviliğin gereklerini bire bir yerine getirip üstüne "ben ateistim" diyeni görmedim
eminim sende görmedin
bütün dayanağın milliyet gazetesinden verdiğin link
ama emin ol o linkte kullanılan tamlama yanlış kurulmuş bir tamlama
alevi ateist(!)
olacak iş değil...
alevi kökenli ateist deselermiş daha iyi olurmuş ama
gerçi gazeteyede kızmamamız lazım
bakın ben okuyunca onların ne anlatmak istediğini anlıyorum
ama bazıları meseleyi istedikleri yere çekerek yorumluyorlar
tüüüü kaka aleviler demek için elinizden geleni yapıyorsunuz ama şunu bilmelisiniz kendinizi rezil ediyorsunuz...
ezkamo
Feb 8 2007, 03:23 AM
QUOTE(max222 @ Feb 7 2007, 08:24 PM)

öncelikle sen ateistmisin yoksa alevimi? bunu belirleyelim, alevi kökenliyim diyorsun, aleviyim diyebiliyormusun
Aleviyim diyorsan Allah'a inanmayan alevi olamaz,sadece ateist olabilir. olsada sahte alevidir. eger ateistim diyorsan, alevi olamazsin, cünkü aleviler allah'a inanirlar. hem aleviyim hemde ateistim olmaaaaaz , sacmaliktir bu.
ya inaniyorsundur yada inanmiyorsundur.
--------------------------------
Metnin Bugünkü Türkçesi:
"Ey millet! Allah birdir, şanı büyüktür. Allah'ın selâmeti, sevgi ve iyiliği üzerinize olsun. Peygamberimiz Efendimiz Hazretleri, Cenâb-ı Hak tarafından insanlara dinî hakikatleri tebliğe memur edilmiş ve resul olmuştur. Temel nizamı, hepimizin bildiği Kur'ân-ı Azimüşşan'daki açık ve kesin hükümlerdir.
İnsanlara maneví mutluluk vermiş olan dinimiz, son dindir, mükemmel dindir. Çünkü dinimiz; akla, mantığa ve gerçeklere tamamen uymakta ve uygun gelmektedir. Eğer akla, mantığa ve gerçeklere uymamış olsa idi bununla diğer ilâhî tabiat kanunları arasında birbirine zıtlık olması gerekirdi. Çünkü bütün tabiat kanunlarını yapan Cenab-ı Hak'tır.
Arkadaşlar! Cenab-ı Peygamber çalışmalarında iki yere, iki eve sahipti. Biri kendi evi, diğeri Allah'ın evi idi. Millet işlerini Allah'ın evinde yapardı. Hazret-i peygamber'in mübarek yollarını takip ederek bu dakikada milletimize ve milletimizin şimdiki ve geleceğine ait konuları görüşmek maksadıyla bu kutsal yerde, Allah'ın huzurunda bulunuyoruz. Beni bu şerefe kavuşturan Balıkesir'in dindar ve kahraman insanlarıdır. Bundan dolayı çok memnunum. Bu vesile ile büyük bir sevaba nail olacağımı ümit ediyorum.
Efendiler! Camiler birbirimizin yüzüne bakmaksızın yatıp kalkmak için yapılmamıştır. Camiler, söylenenleri dinleme ve ibadet ile beraber din ve dünya için neler yapılması lazım geldiğini düşünmek, yani birbirimizin görüş ve düşüncelerini almak için yapılmıştır. Millet işlerinde her ferdin zihninin başlı başına faaliyette bulunması lâzımdır. İşte biz de burada din ve dünya için, geleceğimiz için her şeyden önce hakimiyetimiz için neler düşündüğümüzü meydana koyalım.
Ben yalnız kendi düşüncemi söylemek istemiyorum. Hepinizin düşüncelerini anlamak istiyorum. Millî emeller, millî irade yalnız bir şahsın düşünmesinden değil, millet fertlerinin tamamının arzularının, emellerinin bileşkesinden ibarettir. Bundan dolayı benden ne öğrenmek, ne sormak istiyorsanız serbestçe sormanızı rica ederim."
07 Şubat 1923 BALIKESİR - Zağnos Paşa Camii
Max,
Ben ne yazdım sen ne yanıt verdin. Tam bir cehalet örneği. Bir kere şunu kafana koy. Bir ateist ben aleviyim demez. Bunu sana anlatamadık. Ben alevi kökenliyim ama ateistim. Yani anlayacağın dile alevi değil ateistim. Şimdi anladın mı?
Atatürk'e gelince. benim bloğumda Atatürk ve Din diye bir başlık var. Onu okumanı tavsiye ediyorum. İkincisi Atatürk bu konuşmayı yaptığı için şimdi müslüman mı oldu. Atatürk hiç bir zaman dine karşı bir insan değildi ki. Tam tersine dine saygılı biriydi. Cumhuriyeti kurduktan sonraki uygulamalarına baktığımızda laikliği görüyoruz. Bu laiklikten dolayı Atatürk dine mi karşı çıkmış oluyor. Atatürk dinsiz mi oluyor. İşte senin gibiler dinsiz dediler. Halbuki Atatürk laikliği getirerek dininizin hak ettiği değeri almasını sağlamıştır. İşte bunu bile idrak edemiyorsunuz. İşte onun camilerde insanlar öldürüldü. İşte onun için din sömürüsü yapıp iktidara gelerek köşe oldular. Sen işte Atatürk müslümandı deyip kendini avutmaya devam et...Onlar da böyle seni avutmaya devam ederler...
Atatürk zamanında dini öven konuşmalar yapmıştır,bunu kimse inkar etmiyor.Ama bu Mustafa Kemal'in müslüman olduğunu belirtmez..Çünkü bu konuşmalar o zamanın şartlarına ve durumuna göre öyle gerekiyordu.Atatürk cumhuriyeti ilk kurduğu zamanlarda anayasaya 'devletin dini islamdır' da yazmıştır.Bu Atatürk'ün şeriatçı olduğunu mu gösteriyor?Elbette hayır!
Bir sözü yorumlarken,özellikle Mustafa Kemal'i yorumlarken zamanın şartları ve durumu göz önüne alınmalıdır.
gezgin95
Feb 8 2007, 11:52 AM
....
-----
Atatürk ne yaptıysa türk milleti için yapmıştır.
Atatürk'ün "Türk Milleti" deyimini ben
"Anadoluda yaşayan ve beraber yaşayıp beraber bir devlet kurup sömürülmemek isteyen insanlar"
olarak algılıyorum. (Ne mutlu türküm "diyene") sözü bunu gösterir.
Din ve ırk kavramları önemsizdir.
Birleştirici güç, insanlar arasında iletişimi sağlayan Türkçedir.
Anadolu insanının çoğunluğunun dini islam'dır
Sulandırılmış bir İslam.
Bu bir gerçek.
Atatürk, anadolu insanının mutluluğu için İslama sırt çevirmemek gerektiğini biliyordu.
Herkese inanç hürriyeti sağlamaya çalıştı.
İnanç hürriyeti demek, aynı zamanda kimsenin dinini başkasına dayatamaması demek.
Atatürk, konuşuken, "devlet adamı" olarak konuşmuştur.
Türkiyenin yükselmesini isteyen bir devlet adamı.
Orada kişisel görüşlerini söylememiştir.
Kişisel görüşlerini söylemesi, bir baskı olurdu.
Ondan bile sakınmıştır.
Onun ne kadar önemli bir iş yaptığını anlamalısınız.
.
mamuli
Feb 8 2007, 12:21 PM
> Hem Ateist olup, hemde Aleviyim diyenler hakkinda ne düsünüyorsunuz?, Bir cok alevi Allah'a inanmaz , müslümanligi kabul etmez, ama alev...
Al-ilah'ın dediği olur. Öyle demiştir öyle olmuştur. Al-ilah'ın hikmetinden sual sorulmaz.
Kaygusuz
Feb 8 2007, 01:30 PM
Benim hocam var; Sivas/Divriğili Alevi kökenli. Bir ara konuştuk onla , dediki bana : "Bütün Alevileri bir tutmak istemem ama biz dinsiz Türkleriz. Ali(Hz. Ali) falan bahane! " dedi.